Færre konkurser i oljefylket Rogaland, men flere på landsbasis

Publisert

152 selskaper har gått konkurs i Rogaland i årets fire første måneder, forteller Bisnode i en pressemelding. Det er en nedgang på hele 12,6 prosent fra samme periode i 2017. På landsbasis er økningen på 15,9 prosent.

– Fortsetter den utviklingen, vil 2018 fort kunne gi flere konkurser enn under finanskrisen på landsbasis, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

I 2017 opplevde Rogaland en økning av konkurser og tvangsavviklinger på 14,1 prosent, mens i år er det en nedgang på hele 12,6 prosent i løpet av de første fire månedene av året.

Det er verdt å merke seg at det ikke er mange oljeselskaper som har gått konkurs, men at det i markedet rundt er mange aktører som har slitt som følge av lavere oljepriser og lavere aktivitet i perioden etter oljenedturen og før oljeprisen tok seg opp igjen.

– På landsbasis var det en beskjeden utvikling i 2017 frem til november, hvor det snudde, sier Ruud.

6407 norske selskaper har gått konkurs eller blitt tvangsavviklet i de siste 12 månedene. Etter at finanskrisen slo inn i 2009 gikk 6449 selskaper konkurs.

– Det betyr at vi er på full fart mot et nytt rekordår dersom trenden så langt i år fortsetter, sier Ruud.

På landsbasis er økningen i antall konkurser på 15,9 prosent. Bransjene som sliter mest er tjenesteyting med 26 prosent, etterfulgt av industri, hotell- og restaurantbransjen samt detaljhandel, alle ligger på litt over 20 prosent.

– De andre indikatorene for norsk økonomi er for så vidt gode med gode nøkkeltall, fortsatt lavt rentenivå og lav arbeidsledighet. Det er derfor ikke så lett å forklare hvorfor stadig flere selskaper går konkurs eller blir tvangsavviklet, sier Ruud i Bisnode.

– Men det er klart at mange konkurser etter hvert også vil kunne gi et negativt utslag for næringslivet, sysselsettingen, og etter hvert for landets økonomi, sier han. Konkurser gir ofte tap for andre selskaper. Det er derfor viktig å følge med på dem man handler med, avslutter Ruud.