Den kontroversielle dokumentar-skaperen Michael Moore har produsert Planet of the humans, men det er ikke han som står har laget dokumentaren. Det er Jeff Gibbs som har regissert filmen..
Den kontroversielle dokumentar-skaperen Michael Moore har produsert Planet of the humans, men det er ikke han som står har laget dokumentaren. Det er Jeff Gibbs som har regissert filmen..

Gratis Michael Moore-produsert klimadokumentar hamrer løs på sol- og vindkraft

Regissør Jeff Gibbs har fått hjelp til å lage en kritisk og hardtslående dokumentar om fornybar energi.

Publisert Sist oppdatert

Michael Moore er en kontroversiell dokumentarfilmskaper som ble verdenskjent da han laget dokumentaren Bowling for Columbine om skolemassakeren, og om våpenbruken i USA. Senere lagde han også dokumentaren Fahrenheit 9/11 om krigføringen i Afghanistan og Irak.

Han gjorde seg også bemerket med å spå at Donald Trump ville vinne presidentvalget på et tidspunkt da så og si alle var overbevist om at Hillary Clinton ville vinne en utklassingsseier.

Nå har Moore produsert en ny kontroversiell dokumentar, men denne gangen har han ikke stått for regien selv. Denne gangen har han støttet miljøverneren Jeff Gibbs som har laget en kritisk dokumentar om miljø- og klimabevegelsens omfavnelse av fornybare energikilder som sol- og vindkraft.

Dokumentaren ble opprinnelig lansert i juli i fjor på Traverse City Film Festival. Den gikk imidlertid under radaren for de fleste frem til i går, tirsdag 21. april. Da ble dokumentaren lagt ut til gratis visning på YouTube, og der skal den bli liggende åpent tilgjengelig i 30 dager.

Når denne artikkelen skrives, et knapt døgn senere har The Planet of the Humans allerede blitt sett en kvart million ganger.

I dokumentaren presenterer Gibbs seg som en miljøverner som alltid har kjempet mot fossil energi, men bruker ikke lang tid før han går til angrep på fornybar energi. Her får solenergi og vindkraft gjennomgå, og i likhet med sin læremester og produsent Michael Moore har Gibbs laget en dokumentar som slår hardt.

Gibbs tar for seg problemet med at sol- og vind kun kan produsere når solen skinner eller vinden blåser, og han bruker mye tid på å fremheve at disse fornybare energikildene er avhengige av backup-produksjon, og at det i USA typisk vil være gasskraft.

Han gjør også et poeng ut av at det amerikanske strømnettet får mye av strømmen sin fra kull- og gasskraft, og elbiler derfor ikke er så klimavennlige som de utgis for å være.

Disse og mange andre poeng som fremheves er på ingen måter uvesentlige argumenter i debatten om innføring av fornybar energi, men dokumentaren gjør heller ingen forsøk på å nyansere problemstillingene. Tvert imot, her hamres budskapet inn, og det klippes effektivt for å få frem et klart og tydelig budskap om at sol- og vindkraft ikke er miljøvennlig og at det heller ikke gir den klimaeffekten som loves.

Sånn sett viser dokumentaren samtidig hvilken kløft det har blitt mellom miljøvernere og klimaaktivister, to grupper som tidligere kunne ses på som en samlet og homogen gruppe aktivister.

For mange norske seere vil det trolig oppleves litt rart å se en så skråsikker dokumentar som er så negativt innstilt til fornybar energi, men den vil trolig tas imot med åpne armer av kompromissløse vindkraftmotstandere som ikke ser noe positivt med utbygging av vindkraft.

Vindkraftmotstandere med et litt mer nyansert syn på problemstillingen vil kanskje på sin side savne litt mer dokumentasjon på de mange påstandene, og ikke nøye seg med eksemplene som brukes som anekdotiske bevis.

For nordmenn med et litt mer nøytralt syn på disse energi-, miljø- og klimaspørsmålene er det også verdt å ha i bakhodet at ting fortsatt er litt anerledes i USA enn i Norge. Her har vi for eksempel regulerbar vannkraft som kan fungere godt som backup når sola ikke skinner og vinden ikke blåser.

For norske vindkraftutbyggere er det uansett bare å sette seg ned å se nøye på dokumentaren, og ta notater. Planet of the Humans vil garantert bli flittig brukt i samfunnsdebatten fremover.

For den norske gassnæringen er imidlertid filmen en gavepakke. Her kommer en selverklært motstander av fossil energi med det sterkeste argumentet for fortsatt gassutvinning som bransjen har sett på lenge. Det blir neppe godt mottatt i fornybarnæringen eller i klimabevegelsen.

Det blir likevel spennende å se hvordan de norske miljø- og klimaorganisasjonene reagerer på dokumentaren. De står fortsatt stort sett på samme side, men denne dokumentaren kan sette det samholdet på prøve.

Her kan du se dokumentaren på YouTube. Den er også tilgjengelig i videoavspilleren nedenfor:

Powered by Labrador CMS