Biodrivstoffsatsingen øker utslippene og koster 3,2 milliarder kroner

Publisert

Det var knallharde forhandlinger da regjeringen jobbet for å få støtte for sitt statsbudsjett i fjor høst. Som en del av av avtalen ble Høyre og Fremskrittspartiet enige med Venstre og KrF om at dieselen skulle tilsettes 12 prosent konvensjonelt drivstoff - for å gjøre drivstoffbruken mer miljøvennlig.

Bjarte Holtsmark i SSB har sett nærmere på konsekvensene av budsjettvedtaket, og regnet på både kostnadene og utslippene. Han skriver nøkternt og viser til nøytrale tall, men det er ikke til å komme bort fra at konklusjonen ikke er positiv for vedtaket som regjeringspartiene og støttepartiene ble enige om i budsjettavtalen.

Holtsmark har regnet seg frem til at denne avtalen faktisk fører til utslippsøkninger.

- Årsaken er at de store arealbehovene som oppstår fører til at mye regnskog, ofte på sumpaktig og dyp karbonholdig torv, blir drenert og konvertert til plantasjer. Resultatet er at torven gradvis oksideres og avgir enorme mengder CO2 til atmosfæren, skriver Holtsmark.

Han ender derfor opp med at biodrivstoffsatsingen enten vil føre til 0,09 eller 0,7 millioner tonn ekstra CO2-utslipp. I førstnevnte tilfelle vil økningen være på 0,7 prosent, og i sistnevnte 5,7 prosent.

De to forskjellige tallene kommer han frem til ved å basere seg på tall fra to forskjellige rapporter fra henholdsvis Klima- og miljødepartementet og den såkalte Globium-rapporten. Konsekvensene er uansett negative for utslippsmengden.

- Utslippsøkningen tilsvarer utslippene til henholdsvis 29.000 eller 238.000 personbiler med gjennomsnittlig kjørelengde og gjennomsnittlige utslipp per km, skriver Holtsmark.

Holtsmark har også regnet på de økonomiske konsekvensene, og da har han kommet frem til at merkostnaden for biodrivstoff sammenlignet med fossilt drivstoff er på henholdsvis 7 og 4 kroner literen for avansert og konvensjonelt drivstoff.

- Det gir en samlet merkostnad av biodrivstoffsatsingen i budsjettavtalen på 3,2 milliarder kroner, skriver Holtsmark.

Her kan du lese SSB-notatet i sin helhet.

Powered by Labrador CMS