Plattform rigg menneske
Plattform rigg menneske

Problematisk at Statoil-pensjonister jobber i Oljedirektoratet

Publisert

Bekymret for uheldige bindinger og alt for lukrative ordninger.

En håndfull Statoil-pensjonister får full pensjon fra selskapet samtidig som de jobber i Oljedirektoratet. Ugreit, mener professor.

I tillegg til at ordningen med full lønn pluss full pensjon er lukrativ for den enkelte, innebærer jobben i direktoratet at de tidligere ansatte ofte må jobbe med prosjekter der deres tidligere arbeidsgiver er involvert, skriver VG. Ifølge avisen reagerer flere «i relevante fagmiljøer» på koblingene til den delstatlige oljegiganten.

 • Les også: Fakturerte Statoil to millioner uten å få arbeidsoppgaver
 • Ikke greit

  Professor Stig B. Matthiesen ved Handelshøyskolen BI sier han opplever forbindelsene som svært ugreie.

  – Ansatte i offentlige etater skal være uhildet og ikke ha bindinger til aktører i bransjer de er ansvarlige for. Når ledende ansatte i Oljedirektoratet får store pensjonsutbetalinger fra Statoil, fremstår det som veldig uheldig, sier Matthiesen, som har etikk i arbeidslivet som fagfelt. Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener derimot at pensjonen ikke er en så sterk tilknytning at det innebærer inhabilitet.

  - Rutinene våre utelukker solospill

  Pressekontakt Bjørn Rasen i Oljedirektoratet mener faren for rollekonflikter er liten:

  – Det er ulike team som utreder saker, og anbefalingene legges fram for en samlet ledelse før de sendes til departementet. Disse rutinene utelukker solospill, sier Rasen.