- For tredje måned på rad bidrar nyheter tilknyttet oljesektoren til å trekke indeksen opp

Publisert

Retriever og Centre for Applied Macro and Petroleum economics (CAMP) ved BI har laget en konjunkturindikator for norsk økonomi basert på automatisert analyse av næringslivsnyheter ved hjelp av maskinlæring. Resultatet er FNI-indeksen, en daglig måling av tilstanden til norsk økonomi som publiseres offentlig hver måned.

FNI-indeksen viser nå at veksten har steget gjennom 1. kvartal og er nå på et noe høyere nivå enn det vi så i 4. kvartal i 2017.

- Det er fortsatt verdt å merke seg at for tredje måned på rad bidrar nyheter tilknyttet oljesektoren til å trekke indeksen oppover. Dette etter å ha trukket indeksen ned i over tre år, skriver Retriever i en pressemelding.

Det betyr at nyhetsbildet for oljesektoren grovt sett kan oppsummeres med at det går bedre for bransjen, og at dette reflekteres i det som skrives om bransjen og aktørene.

Tradisjonell industri bidrar også positivt til indeksen, og har gjort det i snart ett år. Ellers bidrar særlig nyheter om oppstartsbedrifter positivt denne måneden, men også resultater og statistikk drar FNI indeksen opp. Av negative nyheter er det særlig pengepolitikk og varehandel som drar FNI indeksen ned, og sistnevnte mer enn i tidligere perioder.

Powered by Labrador CMS