Konsernsjef Ben van Beurden
Konsernsjef Ben van Beurden

Shell kutter 6.500 ansatte

Publisert

Men ikke i Norge.

Petroleumsgiganten Royal Dutch Shell melder i sin kvartalsrapport om drastiske kostnadskutt det kommende året. Omsetningen har falt med en tredjedel, fra 115,3 til 74,0 milliarder dollar fra samme periode i fjor. Tall fra rapporten viser at resultat før skatt ble nesten halvert til 5,6 milliarder dollar.

Kutter 6500 jobber

Tidligere i år meldte enerWE at Norske Shell kuttet 120 stillinger i Norge. Shell-konsernet melder nå om en internasjonal nedbemanning på 6.500 årsverk i 2015.

Norske Shell rammes ikke av den kommende giga-nedbemanningen. Kommunikasjonsdirektør Jan Soppeland i Shell Norge sier til NTB at selskapet ikke har meldt om nedskjæringer av norske jobber.

Vi har ingen signaler om at dette vil ramme Norge.

Drastiske kostnadskutt

Konsernet melder også om en kostnadsreduksjon på syv milliarder dollar.  Sparemålet betyr at Shell skal kutte én av ti kroner i kostnader i løpet av det neste året.

Selskapet ser reduserte leteinvesteringer etter sammenslåing med BG Group. Selskapet planlegger eiendelssalg på 20 milliarder dollar i 2014 og 2015 samlet, det skriver DN. 

Konsernsjef Ben van Beurden skriver i kvartalsrapporten at oljenedgangen er årsaken til de omfattende nedskjæringsplanene.

I vanskelige tider for bransjen fortsetter vi å jobbe med å forbedre konkurransekraften vår og vi øker innsatsen med å et skarpe fokus på bunnlinjen i Shell.

Shell kunngjorde tidligere i år en overtakelse av det britiske selskapet BG Group verdt 47 milliarder pund. Samtidig sliter petroleumsselskapene med en oljepris som er halvert siden juni i fjor til rundt 50 dollar fatet.

Dagens lave oljepris kan komme til å vare i flere år, og Shells anslag speiler realitetene i markedet, heter det i en uttalelse om hvorfor 6.500 ansatte og innleide må bort i løpet av året, det skriver NTB.

Shell har kunngjort et fall i inntektene fra 6,13 milliarder dollar netto i andre kvartal i fjor til 3,83 milliarder dollar i samme kvartal i år.

Oljegiganten sier selskapet må holde seg robust i «dagens prismiljø», men håper på muligheten for en prisstigning til mellom 70 og 90 dollar fatet på mellomlang sikt.

Urørt utbytte

Med kvartalsrapporten på bordet, fastholder selskapet at det likevel har intensjon om å opprettholde utbyttenivået på 47 cent aksjen, både for A- og B-aksjene. Totalt innebærer dette et utbytte på 1,88 dollar pr aksje for 2015.

Shell melder også at dette utbytte-beløpet vil opprettholdes i 2016, og selskapet skriver at utbyttet «vil minst være 1,88 dollar» neste år.