
Tok sluttpakke i Statoil: Det er klart det er vemodig å slutte
Det var utfordrende å jobbe i en stadig slankere informasjonsavdeling.
Etter 20 år i Statoil søkte Berit Bryne om sluttpakke i januar. Det er hun glad for.I desember i fjor tilbød Statoil alle sine ansatte å søke om sluttpakke, med opptil to års etterlønn. Da hadde selskapet, ifølge E24, allerede kuttet 1300 faste ansatte siden 2013, og planla å kutte mellom 1100 og 1500 flere årsverk i løpet av 2016.
Berit Bryne har jobbet som redaktør og skribent i Statoils informasjonsavdeling siden 1996, og har merket den stadige nedbemanningen de siste årene. I år bestemte hun seg for å søke om sluttpakke, og torsdag hadde hun sin siste arbeidsdag.
— Det er klart det er vemodig å slutte, og det var underlig å rusle ut dørene for siste gang. Men sluttpakke er noe jeg har tenkt på lenge og hatt god tid å forberede meg, sier hun.
Gleder seg til skolebenken
Bryne er utdannet journalist, og tenkte på å slutte i Statoil allerede i fjor. Etter en lengre sykmeldingsperiode mener hun nå tiden er inne for å prøve noe nytt.
— Sluttpakken gjør at jeg får anledning til å bli student igjen, og nå er jeg like begeistret som da jeg i ungdommen flyttet til Oslo for å studere journalistikk, sier Bryne, og forteller at hun planlegger å ta utdannelse i pedagogikk, i tillegg til å jobbe som frilansjournalist.
Hun vil ikke si noe om størrelsen på pakken sin, men følge Stavanger Aftenblad får ansatte med 16-20 års fartstid i Statoil tilbud om 18 måneders etterlønn.
Gyselig mange har sluttet
Selv om tilbudet om sluttpakke kom på et godt tidspunkt, forteller Bryne at det var utfordrende å jobbe i en stadig slankere informasjonsavdeling.
— Det er tungt å være i et fag med så mange omorganiseringer, og gyselig mange av mine kollegaer har sluttet allerede. Jeg kunne fortsatt i Statoil, men nedbemanningen har nok vært med på å at jeg har tenkt at jeg er veldig klar for å gjøre andre ting.
Størst nedgang i Rogaland
Det siste året har arbeidsledigheten i Rogaland økt med hele 58%, og den totale ledigheten i fylket på 4,7% er høyest i Norge, ifølge tall fra Nav. Alle i fylket kjenner noen som er påvirket av krisen i oljebransjen, forteller Bryne, som bor i Bryne.
— Jeg kjenner mange som har mistet jobben eller blitt permittert, så vi merker det godt.
— Tror du forholdene vil bedre seg?
— Ja, det tror jeg. Men bransjen vil nok aldri nå de høydene den har vært på før.