Vil ikke bare gjøre Grieg god, men hele næringen

Publisert

Kathleen Mathisen er en kjent HR-profil og ble nylig headhunted til Grieg Seafood. Hun har store planer for norsk sjømat, men forlater ikke gamlejobben på grunn av jobbsikkerhet.

Den blide bergenseren jobber for øyeblikket som HR-direktør i DOF Subsea. Om drøye to måneder begynner hun i Grieg Seafood hvor hun skal lede selskapets HR-avdeling. Hun har sett folk forlate oljebransjen i frykt for dårlig jobbsikkerhet. Selv understreker hun at det ikke er derfor hun forlater olja. Mathisen takket «ja» til jobben blant annet på grunn av sin nye arbeidsgiver sitt gode navn og rykte.

— Det var ikke tilfeldig. Jeg så verdiene de har der og hva selskapet står for. Deler av inntektene går til veldedighet. De har en ledergruppe med veldig dyktige mennesker og de har mange kvinner i toppledelsen. Jeg gleder meg sinnsykt til å bli en del av sjømatnæringen.

Vil gjøre sjømat til den mest attraktive bransjen

Mathisen roser Griegs Seafood og gleder seg til å jobbe med «branding» også på tvers av selskaper. Hun tror at hvis selskaper i «sjømatnæringens hovedstad» Bergen jobber sammen vil bransjen bli mye mer attraktiv i løpet av kort tid. Allerede før hun har begynt har hun satt seg et mål.

— Om ett år vil jeg se en positiv trend innen «brandingen» til sjømatbransjen.

Oljebransjen har vært enormt attraktiv for jobbsøkere og studenter i mange år. Mathisen har et mål om at sjømat en dag skal bli det mest attraktive stedet å jobbe. I tillegg vil hun ikke legge skjul på kompetansen og talentet som vil vokse fram. Hun vil spre de gode nyhetene. På den måten vil også utenlandsk kompetanse bli lokket hit. Hun ønsker å bygge en god kultur for næringen på vestlandet.

Fiskeoppdrettere tar stadig i bruk ny teknologi. Både for å effektivisere driften og av hensyn til miljøet. Mathisen forteller at interessen kommer naturlig når bransjen utvikler teknologi i et raskt tempo og er villige til å tenkte på bærekraft.

— Vi skal leve av fisk og partene som er uenige i miljødebatten må bli bedre til å kommunisere med hverandre.

I utgangspunktet drømte Kathleen om å bli bioingeniør. Når jobbtilbudet kom var det en ekstra motivasjon til å bytte bransje.

Tips etter 17 år i bransjen

Etter 17 år i offshore og oljebransjen har hun lært mye. Det viktigste handler om noe helt grunnleggende.

— Det handler om de gode relasjonene. Tillit og respekt til de som jobber på båtene. Da får du de ansatte med deg. Det er det som er å lede et selskap. Å få med seg de ansatte. Da vil de forstå omveltningene og de vet det du sier er sant. Mange ting i næringslivet er enkelt, men få klarer det.

Vant Sunnivaprisen i 2013

For tre år siden ble hun selv veldig overrasket da hun vant Sunnivaprisen som går til kvinnelige ledere i Bergen som utmerker seg i næringslivet. Prisen har åpnet dører for Mathisen. Nå holder hun foredrag på konferanser og skoler. Det er gjennom disse foredragene at hun ønsker å motivere folk til å søke seg til sjømatbransjen. Overbevise unge og spesielt jenter til å velge realfag. Og at man ikke trenger å fylle ut alle krav i en søknad for å passe til en jobb.