Ber Statnett om å bruke underleverandører som har egne faste ansatte

Publisert

Tidligere i dag kom det frem at Statnett nok en gang har oppdaget uregelmessigheter knyttet til lønn hos en underleverandør til en av sine leverandører.

– Dette er tredje gang i løpet av de siste årene at vi avdekker grove brudd på kravene til lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører til store internasjonale selskaper, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

Nå reagerer El og IT-forbundet. De mener saken må få konsekvenser for hvordan Statnett organiserer prosjektene sine.

- Vi ser det gang på gang. Arbeidsoppgaver settes ut til underleverandører av underleverandører, og det skjer grove brudd på arbeidstakeres rettigheter. Dette skjer i mange bransjer, og det har også skjedd hos Statnett tidligere. Nå oppfordrer vi Statnett til å begrense seg til en underleverandør som benytter egne, faste ansatte, sier Jan Olav Andersen, leder av EL og IT Forbundet.

I denne siste saken har det kommet frem at de useriøse underleverandørene tilsynelatende har alt i orden. Arbeiderne får lønn i tråd med norske tariffer under sine opphold i Norge, men så blir de avkrevd tilbakebetaling i ettertid når de er tilbake i hjemlandet. Hvis de ikke gjør det blir de truet med sanksjoner.

El og IT-forbundet er glad for at Statnett er klare og tydelige når de oppdager denne type useriøs aktivitet, men mener at man ikke kan være naive når det er noe som skjer gang på gang.

- Det er bra at Statnett rydder opp, også denne gangen. Men det er naivt å tro at man undergår lignende tilfeller med mindre selskapet endrer organiseringen av sine prosjekter. Grove brudd på arbeidstakeres rettigheter er totalt uakseptabelt og må få konsekvenser for hvordan selskapets prosjekter organiseres, sier Andersen.

Les også: