- Finansministerens 400 millioner til gründeromstilling er defensivt

Publisert

Ikke mer enn et markedsbudsjett for en sterk merkevare.

Seriegründer og administrerende direktør ESV Digital, Bente Sollid Storehaug skrev torsdag et innlegg på Dagens Næringslivs nye gründerblogg, der hun hevder at 400 millioner kroner ikke er tilstrekkelig for å omstille Norge til å bli en sterk gründernasjon.

- Hadde finansministeren ment alvor hadde hun hatt resultatforventninger til bevilgningen. Det er hva vi trenger fremover. En sterk satsing og synlige resultater, sier entreprenøren til enerWE.

70 milliarder til profesjonelle miljøer

Sollid Storehaug skriver at 70 milliarder hadde vært en bedre start. Hun understreker at ikke denne ene prosenten av oljefondet ikke skal fordeles på 25 år gamle førstegangsgründere, men at den norske omstillingen skal ledes av profesjonelle og institusjonelle miljøer.

- Hva mener du med dette?

- Oljefondet har har plassert milliarder av kroner i verdens aksje- og rentemarkeder. Dette er investeringer som gjøres på vegne av det norske folk. Avkastningen på fondets plasseringer har vært formidabel de siste årene. Tidligere i år passerte fondet 7000 milliarder, sier Sollid Storehaug.

Hun forklarer at investeringsstrategien har vært ca 60 prosent i aksjer, 35 prosent i rentepapirer og fem prosent i eiendom.

- Eiendom har ligget lavere enn de andre. Hva med å investere 1 prosent av disse pengene i nye virksomheter etter en PE-modell? Det ville gi et godt bidrag til Norges innovasjon og omstilling. Jeg skulle ønske at disse midlene ble investert og forvaltet av profesjonelle og institusjonelle miljøer, sier seriegründeren.

Må kunne forvente resultater

Samtidig kritiserer Sollid Storehaug finansminister Siv Jensen for å ikke forvente resultater av den bevilgningen på 400 millioner.

- 400 millioner er ikke mer enn et middels stort markedsføringsbudsjett for mange merkevarer. Jeg applauderer alle bidrag som øremerkes innovasjon og entreprenørskap, men vi må kunne stille krav til de pengene som investeres. Finansministeren sier hun ikke har resultatforventninger til satsingen. Det synes jeg er et merkelig defensivt signal å gi. Den delen av næringslivet som jeg tilhører tenker ikke slik.

  • Flere gründersaker fra enerWE
  • Ser til egen bransje

    Hun mener at politikere og næringsliv har ulike roller. Politikerne legger rammer for vekst og innovasjon, men næringslivet må aktivt bygge en kultur for innovasjon, digitalisering og internasjonalisering. Sollid Storehaug var selv med på å utvikle internettrevolusjonen på 90-tallet.

    - Du skriver at ”nettet forandrer seg raskere enn noen gang, og dermed har også gründere de beste muligheter”. Hvorfor mener du det?

    - Digitaliseringen har gitt oss mange nye selskaper de siste 5-10 årene. De utnytter effekten av nettet. Å lykkes online kan gå raskere i dag, fordi nettgenerasjonen er i ferd med å bli potensielle kunder. Markedet er i stor endring. Tidligere hadde merkevarene kontrollen. I dag har kundene og brukerne tatt kontroll. Dette berører alle bransjer. Derfor er det en flott tid å være gründer i dag. De disruptive utfordrerne ser etter virksomheter der forretningsmodellene er preget av lite åpenhet og ineffektivitet. Digitaliseringen fjerner fordyrende mellomledd. Delingsøkonomien skaper nye muligheter. De som lykkes har ingen respekt for tradisjonelle forretningsmodeller. De tenker nytt og legg merke til - de er alle digitalt sterke, avslutter Sollid Storehaug.

    Bente Sollid Storehaug er styreleder i enerWE AS.