Bensinprisen økte 2,5 ganger avgiftsøkningen

Publisert

Avgiftene på bensin og diesel var den store utfordringen da regjeringen i fjor høst sikret seg støtte til sitt statsbudsjett. Regjeringen gikk inn for å øke avgiftene noe, mens støttepartiene Venstre og Krf ville øke de enda mer. Det fikk de ikke gjennomslag for, men de fikk innrømmelser på andre områder.

Drivstoffavgiftene består av tre deler:

 • Veibruksavgift: 5,19 kr
 • CO2-avgift: 1,04 kroner
 • Merverdiavgift: 25%
 • Dersom bensinprisen kun hadde forholdt seg til avgiftsøkningen ville det tilsvart en prisøkning på 33,75 øre. Slik gikk det ikke.

  Ifølge nye tall fra SSB var snittprisen for bensin 14,73 kroner i januar. Det var en økning på 84 øre fra snittprisen i januar - før de nye avgiftene slo inn. Det betyr at bensinprisen steg med 50 øre mer enn avgiftene, og at prisen på bensinen ble 2,5 ganger dyrere enn avgiftsøkningen skulle tilsi.

  Interessant nok viser en gjennomgang enerWE gjorde i januar at snittprisen på bensin faktisk har falt fra år til år selv om avgiftene har gått opp. Det ser imidlertid ut til at dette ikke vil fortsette inn i 2017 ettersom det nå var en kraftig prisstigning - også utover avgiftsøkningen.

  På gjennomsnittsprisen 14,73 kroner literen utgjør merverdiavgiften 2,95 kroner, og totalt utgjør avgiftene 9,18 kroner. Det betyr at selve bensinen koster 5,55 kroner, og at bensinavgiftene utgjør 62,3 prosent av prisen man betaler ved pumpene.

  Prisen på bensin avgjøres av mer enn bare avgiftene. Oljeprisen har økt kraftig etter å ha vært langt nede i fjor, men den har holdt seg stabil de siste to månedene. Transportkostnadene påvirker også prisnivået, og det samme gjør den lokale konkurransen. Det er også store variasjoner i løpet av uken.

  Forøvrig viser tallene fra SSB at bensinsalget fortsetter å falle dieselsaleget fortsetter å stige. I januar ble det solgt 83 millioner liter bensin og 252 millioner liter diesel. Det var en nedgang på 3 millioner liter bensin og en økning på 9 millioner liter diesel sammenlignet med januar i 2016.

  Les også: