Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen

Irans befolkning raser etter at regjeringen økte bensinprisene kraftig over natta.

Publisert

Irans befolkning raser etter at regjeringen økte bensinprisene kraftig over natta. Flere personer er drept i protestene som brøt ut.

Iranske myndigheter har opplyst om minst tolv drepte personer siden demonstrasjonene startet fredag, ifølge en opptelling BBC Persian har gjort. Aktivister melder imidlertid at minst 40 personer er drept.

Det er ikke kjent hvor mange som har blitt skadd, men rundt 1.000 personer er blitt pågrepet.

Protestene brøt ut i flere store byer fredag, kort tid etter at regjeringen varslet en økning på 50 prosent i bensinprisene.

På grunn av protestene innskrenket myndighetene tilgangen til internett, og det er derfor begrenset med informasjon som har kommet ut av landet.

Ifølge Ali Rabiei, talsperson for myndighetene, vil imidlertid tilgangen snart bli gjenåpnet. Myndighetene beskriver situasjonen i landet som roligere mandag.

Rouhani med advarsel

Ifølge Rabiei holdt demonstrantene både personer fra politiet og sikkerhetspersonell som gisler.

Store veier er blitt sperret, banker er påtent og offentlige bygninger angrepet. Videoopptak som er sendt på iransk fjernsyn, viser maskerte unge menn som setter fyr på bygninger i gater fulle av murstein.

Folk har også etterlatt bilene sine på veiene i protest. Landets president, Hassan Rouhani, har advart folk mot å forlate biler i gatene og sier det kan få rettslige følger.

Presidenten gikk søndag ut og forsvarte avgiftsøkningen med at det skulle komme folket til gode, og at 60 millioner iranere etter prishoppet vil få sosialbidrag.

Irans mektige revolusjonsgarde har gått ut og advart mot å fortsette protestene.

Hardt rammet av USAs sanksjoner

Iran er hardt rammet av de økonomiske sanksjonene som ble innført av USA etter at landet trakk seg fra den internasjonale avtalen om Irans atomprogram.

Trump-regjeringen gikk i helgen ut og fordømte myndighetenes voldsbruk mot demonstrantene.

– USA er med dere, skrev utenriksminister Mike Pompeo på Twitter.

Det fikk det iranske utenriksdepartementet til å reagere:

– Det er rart å ha sympati med folket som er under press fra USAs økonomiske terrorisme, skrev departementets talsperson i en uttalelse.

Merkel: – Fortjener respekt

Mandag gikk Tyskland ut og ba Iran respektere det regjeringen i Berlin mener er legitime protester. De ba også om at myndighetene innleder samtaler med demonstrantene.

– Det er legitimt og det fortjener vår respekt når folk på modig vis gir uttrykk for økonomisk og politisk misnøye, slik som i Iran nå, sier Ulrike Demmer, talsperson for statsminister Angela Merkel.

Hun legger til at den iranske regjeringen bør reagere på protestene ved å innlede en dialog og sier at Tyskland følger utviklingen med bekymring.

– Vi ber regjeringen i Teheran respektere friheten til å samles og til å ytre seg, sier hun.

Franske myndigheter følger også situasjonen nøye, og landet ber om at ytringsfriheten og retten til å demonstrere fredelig blir respektert.

(©NTB)