Circle K bensinstasjon. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE
Circle K bensinstasjon. Foto: Anders Lie Brenna, enerWE

Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner

Circle K setter opp prisene på diesel og bensin som en direkte konsekvens av den kraftige oljeprisstigningen etter droneangrepet i Saudi-Arabia i helga.

Publisert

Veiledende pris på bensin var tirsdag formiddag på 17,10 kroner og 16,27 kroner for diesel etter å ha blitt satt opp 25 og 30 øre, opplyser Norges største bensinstasjonskjede, Circle K, til NTB.

– Bakgrunnen er i hovedsak økning i råoljepris som følge av droneangrepet mot to av Saudi-Arabias største oljeanlegg. På dieselprisen er også overgangen fra sommer- til såkalt mellomkvalitet på diesel priset inn, skriver kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i en epost.

Han understreker at det er flere faktorer som påvirker innkjøpsprisen og dermed pumpeprisen. De høyeste veiledende prisene ble satt i mai i år, da bensinen gikk for 17,58 kroner og dieselen for 17,21 kroner.

Opp 14 prosent

Prisen for et fat nordsjøolje hadde steget med rundt 1 prosent da børsen åpnet for handel tirsdag morgen. Det betyr at nordsjøoljen nå ligger rundt 14 prosent over nivået den lå på før to oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia ble angrepet natt til lørdag.

Amerikansk lettolje endte mandagen med markant en oppgang, hele 14,7 prosent.

Dette er den største prosentvise prisøkningen som er registrert, i alle fall siden 1988, skriver nyhetsbyrået Reuters. Over to millioner future-kontrakter ble inngått i løpet av dagen, også det en ny rekord.

Nøytralt på børsen

Likevel er det mye som tyder på at oljefeberen er i ferd med å avta noe. Prisene øker svakt, og den oljesensitive hovedindeksen på Oslo Børs har en nokså nøytral utvikling tirsdag. Etter en halvtimes handel var fire av de ti aksjene med høyest verdistigning oljerelaterte – PGS (+4,9 prosent), Aker BP (+2,1), DNO (+1,7) og Equinor (+1,4).

Droneangrepene som rammet to oljeanlegg i Saudi-Arabia natt til lørdag, har tvunget landet til å innstille over halvparten av sin oljeproduksjon. Dermed forsvant umiddelbart 5,7 millioner fat olje per dag fra verdensmarkedet. Bortfallet er det største noen gang, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

(©NTB)