AP Photo/Fernando Vergara
AP Photo/Fernando Vergara

Demonstrasjoner mot regjeringen over hele Ecuador

De til dels voldelige demonstrasjonene startet i forrige uke da myndighetene fjernet subsidier på drivstoff.

Publisert

Demonstranter trosset advarsler fra de militære og protesterte onsdag mot regjeringen i byer over hele Ecuador.

Økte drivstoffpriser har utløst en bølge med demonstrasjoner, og landets øverste offiserer har sagt at nok er nok. Men aksjonene fortsatte onsdag, og flere steder kastet demonstrantene steiner og fikk tåregassgranater i retur fra sikkerhetsstyrkene.

Elitestyrker hadde slått ring rundt kongressbygningen i Quito, der demonstrantene hadde tatt kontrollen dagen før. De omfattende raseriytringene har fått president Lenin Moreno til å flytte regjeringsapparatet fra Quito til havnebyen Guayaquil.

Vandalisme

I en erklæring fra de væpnede styrker blir Ecuadors befolkning advart mot personer som kan bruke demonstrasjonene som dekke for å begå vandalisme og andre kriminelle handlinger.

President Moreno er helt avhengig av militærets støtte. Han forsøker å få i gang en dialog med landets mange urbefolkningsgrupper, men sliter med å få til et samarbeid som favner vidt. Presidenten sier at han ikke under noen omstendighet vil fratre som overhode for Ecuador med sine 17 millioner innbyggere.

Økte bensinpriser

De til dels voldelige demonstrasjonene startet i forrige uke da myndighetene fjernet subsidier på drivstoff, noe som førte til kraftige prisøkninger. Denne beslutningen ble fattet i samråd med Det internasjonale pengefondet. Uroen spredte seg fra transportsektoren til studentmiljøene og så til urbefolkningsgruppene, en utvikling som observatører betegner som illevarslende.

Mange mener at tidligere president Rafael Correa, som lever i eksil i Belgia, trekker i trådene for å destabilisere landet og komme tilbake til makten. Men han avviser alt snakk om at han planlegger et kupp og sier han snarere er offer for en politisk heksejakt.

Correa risikerer å bli fengslet hvis han vender tilbake til hjemlandet, der han er ettersøkt for korrupsjon.

(©NTB)