Vil politianmelde Statoil for miljøkriminalitet

Publisert

Bellona raser etter at 40.000 liter olje rant ut i sjøen torsdag.

Miljøstiftelsen Bellona hevder at Statoil kan ha gjort seg skyldig i miljøkriminalitet ved å slippe 40.000 liter råolje ut i sjøen på Statfjord-feltet, det melder NTB.

Stiftelsen vurderer politianmeldelse og krever at Statoil skjerper sine sikkerhetsrutiner. Utslippet skjedde torsdag morgen, som følge av lekkasje i en flens i en lasteslange.

– Dette er tredje gang Statoil slipper ut olje på Statfjord siden 2007. Det som har skjedd er nok et eksempel på at Statoil ikke lærer av tidligere feil. Dette kan vise seg å være et tilfelle av miljøkriminalitet der Statoil bør bøtelegges, sier Bellona-leder Frederic Hauge i en pressemelding.

 • Les også: Oljeutslipp på Statfjord-feltet.
 • Ptil vurderer granskning

  Beredskapsfartøy utstyrt med oljevernutstyr og ankerhåndteringsfartøy utstyrt med ROV kom raskt til stedet, og et SAR-helikopter bisto med overvåking, skriver Nettavisen. Selskapet er pliktig til å varsle hendelser som dette så raskt som mulig til Petroleumstilsynet.

  – Det kan være aktuell å granske en slik situasjon, men det har vi foreløpig ikke besluttet. Vi holder det åpent, sier Midtun til Nettavisen.

  Bekymret for de gamle plattformene

  Hauge sier han er bekymret over gjentatte uheldige hendelser ved en av Statoils eldste plattformer på norsk sokkel.

  – Bellona vil nå ta kontakt med Statoil og relevante myndigheter for å få klarhet i en rekke årsaksforhold. Basert på 30 års erfaring med å jobbe med oljeutslipp, vurderer vi en politianmeldelse, fortsetter han i meldingen.

  • Les også: Gjennom generasjoner har vi taklet omstilling - hvorfor skulle vi ikke klare denne?
  • 25 millioner i bot

   Det største oljeutslippet i Norge de siste årene skjedde i desember 2007 da 4.400 kubikkmeter (4,4 millioner liter) råolje gikk ut i havet etter brudd på lasteslangen mellom Statfjord A-plattformen og bøyelasteskipet Navion Britannia.

   Etter den hendelsen måtte Statoil betale 25 millioner kroner i bot.