Solkraft fra ørkenen skal skape grønne jobber i Tunisia

Publisert

Vann, mat og energisikkerhet skal komme fra ørkenen.

Mat og ferskvann kan produseres med solenergi i Tunisias ørken, håper miljøorganisasjonen Bellona. Bellonas grunnlegger og faglige leder Frederic Hauge var på FNs klimatoppmøte i Paris, og regjeringen støtter studien av mulighetene for en Sahara Forest Project-satsing i Tunisia.

Stabilitet og demokratiutvikling

Samme dag som Den tunisiske dialogkvartetten mottar Nobels fredspris, lanserer Bellona et nytt prosjekt i det nordafrikanske landet.

– Vann, mat og energisikkerhet er nært knyttet til stabilitet og demokratiutvikling, sier Joakim Hauge, som er sjef for Sahara Forest Project (SFP).

Tunisia-satsingen er en del av SFP, som ble lansert i 2009. Konseptet går ut på å bruke solenergi og saltvann til å dyrke mat og andre vekster og produsere ferskvann i ørkenområder.

Grønne jobber og kunnskapsoverføring

I første omgang skal det gjennomføres en studie av mulighetene for å gjennomføre dette i Tunisia. Studien støttes av Utenriksdepartementet.

– På sikt skal ikke dette bare produsere sårt tiltrengt vann, mat og ren energi, men også bidra til kunnskapsoverføring og nye framtidsrettede og grønne jobber i Tunisia, sier Hauge, som er broren til Bellonas grunnlegger Frederic Hauge.

Bellona er en av flere eiere av Sahara Forest Project.