Stifter av miljøorganisasjonen Bellona, Frederic Hauge (Her avbildet før koronakrisen, red.anm).
Stifter av miljøorganisasjonen Bellona, Frederic Hauge (Her avbildet før koronakrisen, red.anm).

- Jeg er sterkt bekymret

Både Bellona og WWF vurderer løpende behovet for permitteringer. Så langt har Bellona permittert én ansatt siden alle er på hjemmekontor.

Publisert Sist oppdatert

I går ble det kjent at miljøorganisasjonen Zero måtte gå til det skritt at de måtte permittere ansatte.

- Det er all grunn til å tro at når koronakrisen rammer så mange bedrifter hardt, vil dette også ramme oss, uttalte Zero-sjef Marius Holm i en pressemelding mandag.

Når enerWE kontakter miljøstiftelsen Bellona, forteller stifter Frederic Hauge at de ikke har umiddelbare planer om å permittere noen utover funksjoner knyttet til praktiske oppgaver på kontoret, siden de ansatte nå har hjemmekontor.

- Vi må vurdere dette fra dag til dag, og det er klart at vi har en utfordrende situasjon, hvor vi som de fleste andre kommer til å ha et inntektstap som følge av pandemien, bekrefter Hauge overfor enerWE.

- Så dere har ikke panikk?

- Vel, jeg er sterkt bekymret. Vi har ikke en stor bufferkapital, så vi er avhengig av at vi får støtte. Inntil videre har styret valgt å satse videre og se hvordan vi og våre samarbeidspartnere kan ta klimaarbeidet vårt videre i denne krevende situasjonen verden befinner seg i, sier han.

- Vi er laget for å håndtere kriser

Dagens ekstreme situasjon får Hauge til å minnes en annen hendelse med store ringvirkninger i samfunnet.

- Sist gang folk ble bedt om å holde seg innendørs, var under Chernobyl-ulykken i 1986. Det var i den forbindelse vi startet Bellona, så vi er en organisasjon som er laget for å håndtere kriser, mener han.

Han håper at stiftelsens erfaring med å jobbe tett med mange ulike samfunnsaktører i privat og offentlig sektor, sikrer at de har viktig kompetanse til den dagen kommer når koronakrisen er over.

- Den historikken vi har med samarbeid der vi tenker langsiktig, finner nye løsninger og utvikler virkemidler som virker, kan bli svært viktig når samfunnet skal i gang igjen etter pandemien, sier han.

WWF: - Krevende situasjon

Heller ikke i miljøorganisasjonen WWF er det noen planer om å permittere, men konstituert generalsekretær Karoline Andaur forteller til enerWE at det er en tøff situasjon for alle.

Som organisasjon så må vi også ta høyde for at situasjonen kan bli lang og vanskelig, så vi gjør løpende vurderinger av den økonomiske situasjonen.

Karoline Andaur

- Det er en krevende situasjon for mange sivilsamfunnsorganisasjoner, og den økonomiske nedgangen vil også kunne ramme vårt miljøarbeid. Per nå har vi vurdert at vi klarer å holde oppe mye av produksjonen, og vi har derfor ikke gått til skrittet å permittere ansatte, sier Andaur.

Det jobber 71 personer i WWF, og nå må organisasjonen stramme inn økonomisk. Men det er ikke stillinger som rammes først, forteller hun.

- Vi har generelt en robust økonomi, forskjellige inntektskilder og vil prioritere kostnadskutt som ikke er stillinger. Men som organisasjon så må vi også ta høyde for at situasjonen kan bli lang og vanskelig, så vi gjør løpende vurderinger av den økonomiske situasjonen og hvilke tiltak vi må ta i bruk, sier Andaur.

Les flere klima-artikler fra enerWE her