Storbritannia trekker karbonfangstsatsning i siste liten

Publisert

Dropper 1 milliard pund i investeringer.

Bare dager før verdenslederne samles til klimatoppmøte i Paris, kunngjør den britiske regjeringen at den avlyser sin store satsing på fangst og lagring av CO2.

13 milliarders satsning i dass

Storbritannia skulle satse 1 milliard pund, tilsvarende 13 milliarder kroner, på fangst og lagring av CO2 (CCS). Men nå er anbudskonkurransen avlyst, kunngjør den britiske regjeringen i en kort børsmelding.

To prosjekter har vært med i konkurransen, ett ved Peterhead i Skottland og et annet i North Yorkshire i England. Skottlands energiminister Fergus Ewing kaller beslutningen «en skam».

– Den viser fullstendig forakt for arbeidet med å løse klimaproblemet, fullstendig likegyldighet overfor utviklingen av viktig ny teknologi, sier Ewing ifølge BBC.

  • Vindkraft-ja til tross for protester fra lokalsamfunnet
  • Storbritannia kaster bort folks tid

    Også leder Frederic Hauge i miljøstiftelsen Bellona er oppgitt.

    – I ellevte time har Storbritannia brutt tilliten til ingeniørene, spesialistene og de framsynte selskapene som desperat trenger å utvikle fangst og lagring av CO2 til en teknologi som tas i bruk globalt, sier han.

    – Storbritannia begynner med rette å få rykte på seg for å kaste bort folks tid, sier Hauge.

    På norsk side ble planene om et fullskalaanlegg for CCS på Mongstad skrinlagt av den rødgrønne regjeringen i 2013. Mulige prosjekter er nå under utredning ved tre andre anlegg i Norge.