– Det blir ikke nullutslipp uten CO2-fangst og –lagring

Håper at humoristisk musikkvideo skal øke interessen for CCS.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med klimatoppmøtet COP25 i Madrid har Bellona gått sammen med Fortum om å lage en sang og en musikkvideo om CCS.

– Kommunikasjon rundt CCS er ofte komplisert og full av uforståelige forkortelser

Truls Jemtland

– Kommunikasjon rundt CCS er ofte komplisert og full av uforståelige forkortelser. Vi håper og tror en lettbent og humoristisk musikkvideo vil bidra til øke forståelsen av karbonfangst- og lagring, samt forsterke støtten hos folk flest om at dette er noe vi må gjøre for å nå våre felles klimamål, sier Truls Jemtland, kommunikasjonssjef i Fortum Oslo Varme.

Han får støtte fra Olav Øye i Bellona.

– Det blir ikke nullutslipp uten CO2-fangst og –lagring, sier Øye.

Øye er seniorrådgiver i miljøorganisasjonen Bellona. Han jobber spesielt med karbonfangst- og lagring (CCS), og han er Bellona's koordinator overfor FNs klimaforhandlinger.

Han slår fast at verden trenger CCS, og at Norge må satse på det nå.

Fullskala-prosjektet for CCS må vedtas av Stortinget så snart som mulig

Olav Øye

– EU-kommisjonen anerkjenner tydelig at CCS er en sentral del av klimaløsningen. Det gjør stadig flere i industrien også. Bellonas langvarige arbeid med CCS i EU har gitt resultater. Fullskala-prosjektet for CCS må vedtas av Stortinget så snart som mulig. Da vil det ha en effekt langt ut over Norges grenser.

Utslippene ser ut til å stige ytterligere i 2019, ifølge Global Carbon Project. Raskere utrulling av CCS i Norge vil bidra til å spre teknologien raskere i Europa og resten av verden. Store deler av industrien er villig til å jobbe fram CCS-løsninger.

Bellona mener infrastruktur for strøm, hydrogen og CO2 er nøkkelen til å avkarbonisere EU. Organisasjonen sendte tidligere denne uka innspill om dette til EU-kommisjonens president Ursula Von Der Leyen. Hun har satt grønn omstilling som en hovedprioritet for den nye EU-kommisjonen.

Dette er ikke første forsøk med å lage en egen låt om CCS.

– Vi la ut låta på Spotify i sommer, men den har fått ganske få avspillinger så langt. Så nå bruker vi sterkere virkemidler for å få budskapet ut, i tilfelle ikke alle på Stortinget er overbevist ennå, sier Øye.

For å nå frem til delegatene på klimatoppmøtet COP25 har de også laget en versjon med engelsk teksting.