-Åååh herregud, gi oss karbonfangst på Klemetsrud

Fortum og Bellona lanserer egen sang og musikkvideo for å løfte frem karbonfangst- og lagring.

Publisert Sist oppdatert

Karbonfangst- og lagring (CCS) fremheves som en av løsningene som må til hvis verden skal ha mulighet til å nå klimamålene.

I den forbindelse har Norge et viktig prosjekt i Northern Lights der det skal samles inn CO2 som fanges opp av Fortum ved forbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo og fra sementprodusjonen til Norcem i Brevik. Så skal den sendes ut i Nordsjøen og ned i havbunnen for å lagres der.

Norge har holdt på med karbonfangst- og lagring i mange år allerede, men det må løftes opp på et helt nytt nivå hvis det skal gi et resultat som virkelig monner. I dag er det fortsatt for dyrt, men det jobbes aktivt for å presse prisen ned på et nivå som gjør det økonomisk lønnsomt.

Frem til det forventes å skje rundt 2030 er CCS avhengig av politisk støtte både i Norge og i EU.

I forbindelse med klimatoppmøtet COP25 som arrangeres i Madrid denne og neste uke lanserer energikonsernet Fortum og miljøorganisasjonen Bellona en egen sang om karbonfangst og lagring.

Nedenfor er en teaser som Fortum og Bellona har lagt ut på Twitter. Der kan man blant annet høre noe av refrenget som lyder slik:

- Ååååh herregud, gi oss karbonfangst på Klemetsrud.

Saken blir oppdatert når den sangen og musikkvideoen er lansert.