Bedriftsledere tør ikke si noe - Særnorske krav må fjernes

Publisert

Særnorske HMS-krav og dokumentasjonskrav må reduseres for å få ned kostnadene i oljebransjen. Det mener topplederne i leverandørindustrien.

Nasjonal vs. internasjonal

– Kundene har særnorske krav utover det som er internasjonal standard. Det fører til at utstyret må ha så mange andre egenskaper eller tilleggsfunksjoner at utstyret i enkelte tilfeller blir dobbelt så dyrt som det en trenger internasjonalt, sier Martha Kold Bakkevig til NRK.

Hun er administrerende direktør i Deepwell, og leder for subsea-konferansen, Subop, som åpner i Haugesund i dag.

Hun har intervjuet bedriftsledere og eiere i leverandørindustrien, om hva som må gjøres for å få ned kostnadene i oljebransjen

Hennes funn viser at det er gjengs oppfatning at særnorske krav må reduseres.

Standard Online (et medlem i TEAM enerWE) har tidligere publisert en sak om NORSOK - 001 på enerWE.no. Her uttalte Nils-Erik Jacobsen, prosjektleder i Standard Norge at de ser en økende interesse for standardiserte løsninger i petroleumsindustrien

Må fjerne selskapsspesifikke krav

– For å få opp konkurransekraften ytterligere er det viktig med effektive felles standarder og færre selskapsspesifikke krav. Eierne av NORSOK, Norsk olje og gass, Norsk Industri og Rederiforbundet er veldig tydelige på dette. Standard Norge er stolt av å kunne tilby den arenaen der disse standardene utarbeides, og nå ønsker vi å feire denne nye NORSOK-standarden, sa Jacobsen.

Andreas Helgesen, Kommunikasjonssjef i FMC Technologies har tidligere uttalt at man ikke trenger både bukseseler og belte.

- I dag produseres det flere dokumenter enn noen gang, stort sett papirer som aldri leses, men som krever enormt med arbeidstimer. Dette gir høyere kostnader, uten at det gir verdiskapnin, sa Helgesen.

Han viste til et eksempel der de har de samme dokumentasjonskravene til utstyr som er 20 år gammelt som om det var nytt installert subsea-utstyr.

– Skal du ut av Norge konkurrerer du mot andre som har utstyr som koster mye mindre, og det sier seg selv at du da ikke er konkurransedyktig, sier Kold Bakkevig til NRK.

Bedriftsledere tør ikke si noe

Bedriftslederne peker på at det er sterke fagmiljøer hos oljeselskapene som ikke tenker kostnad.

– Det mine informanter har fremhevet er sterke fagmiljøer på ingeniør, og ikke minst HMS. Når det gjelder ingeniører, så sier en av mine kilder at ingeniører elsker skreddersøm og gjerne løser oppgaven på nytt for å se på nye muligheter, men det gjør det fordyrende, sier Kold Bakkevig til NRK.

– En del ting er folk veldig forsiktige med å si, spesielt hvis det er offentlig, men når intervjuet blir anonymt er de mye mer tydelige på at det kommer en del HMS-krav fra HMS-miljø som i enkelte tilfeller ikke er med på å bedre sikkerheten, men bare øker kostnadene, sier hun.

Kritiske til 2-4-ordningen

Bedriftslederne er også kritiske til 2-4-ordningen.

– Folk har en arbeidstid ute, og så har de lange friperioder. Mange fremhever det som særnorsk og meget fordyrende, sier hun til NRK.

Bedriftslederne og eierne som har blitt intervjuet har blitt lovet anonymitet. Det har vært viktig for å fram virkeligheten.