Bedrifter i næringspark kan ikke utvide virksomheten fordi de ikke får nok strøm

Publisert

Det er kanskje lett å ta strømmen for gitt når vi bor og jobber i et moderne land som Norge, et land som attpåtil omtales som en energinasjon.

Folk flest tenker nok at det er mer enn nok strøm i Norge, og når strømmen diskuteres går det nok først og fremst på at mange synes at strømprisen og nettleien er for dyr.

Det er imidlertid ikke så enkelt. Strømmen må produseres, og den må sendes fra der den produseres til der den skal forbrukes.

enerWE har tidligere skrevet om Raggovidda vindpark i Finnmark som ikke får sendt all strømmen de produserer til resten av landet fordi strømnettet ikke har kapasitet nok.

Nå forteller NRK om bedrifter i industriområdet Sørli i kraftkommunen Lierne som ikke kan utvide virksomheten fordi næringsparken ikke får mer strøm.

– Vi har ikke mer strøm og kan ikke tenke på utbygging. Det er synd. Det er plass til mer aktivitet her i Sørli, sier Arve Gåsbakk, fabrikksjef ved Baxt i Lierne, til NRK.no.

Han er ikke alene. Det er flere bedrifter som ikke kan ekspandere selv om det går godt.

– Vi har konsesjon til å sjudoble produksjonen, men vil bli stoppa av strømmangel, sier gründeren John Helge Inderdal.

Problemet kan selvsagt løses, men det er dyrt. En ny kraftlinje vil koste 140 millioner kroner, og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk krever at kommunen og næringslivet bidrar med halvparten, og det er for mye penger for både kommunen og bedriftene.

Så kan det selvsagt innvendes at nettselskapet burde plukket opp hele regningen, men det vil i såfall gå direkte på resten av kundene i form av økt nettleie.

Les hele saken på NRK.no.