Oljedirektør Ingrid Sølvberg.
Oljedirektør Ingrid Sølvberg.

- Nå venter vi egentlig på at det skal løsne i Barentshavet igjen

Dette sier oljedirektør Ingrid Sølvberg om oljen i Barentshavet.

Publisert

Torsdag denne uken presenterte oljedirektør Ingrid Sølvberg «Sokkelåret 2020» i en live-sending på nett. Til enerWE forteller direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Ola Anders Skauby at det til sammen var rundt 1700 personer som fulgte Sølvberg da hun presenterte fasiten på hvordan sokkelåret 2020 endte.

Et par timer etter presentasjonen, møter enerWE Sølvberg til et Teams-intervju. I møterommet hos Oljedirektoratet i Stavanger er også direktør for fag, teknologi og sameksistens - Torgeir Stordal til stede.

- Når løsner det i Barentshavet?

Slik så det ut da enerWE intervjuet Ingrid Sølvberg og kolleger i Oljedirektoratet.
Slik så det ut da enerWE intervjuet Ingrid Sølvberg og kolleger i Oljedirektoratet.

- Jeg tenker at sånn vi har holdt på å jobbe i sokkelen gjennom de 50 årene vi har holdt på, så har det vært en stegvis tilnærming til både leting og produksjon - og utbygging av felt og infrastruktur. Så har vi jo kommet til Barentshavet. Det har jo pågått aktivitet der siden 1980, og det er jo gjort noen funn, og nå har vi to felt i produksjon. Så kommer et tredje med Johan Castberg og så har vi jo spennende Wisting som også er under utvikling og andre funn som skal vurderes utbygget. I tillegg har leteaktiviteten vært skuffende i den delen som er åpnet. Men det er jo brønner som kommer neste år som vi er litt spent på, selvfølgelig, sier Sølvberg.

- Som jeg også nevnte i foredraget i dag, er det jo sånn at Goliat vest er jo nå en innfasing av et funn til eksisterende infrastruktur, så nå begynner vi også å se det i Barentshavet, det som vi har sett lenger sør, legger hun til.

Resultatene i Barentshavet har variert siden de første funnene i Barentshavet, som var Snøhvit. Deretter gikk det noen år før neste funn - som var Castberg-området som nå er under utbygging, og like etter kom Wisting, forteller Torgeir Stordal.

Så har det vært noen år med lite suksess, så vi venter vel egentlig litt på at det skal løsne igjen.

Torgeir Stordal

- Så har det vært noen år med lite suksess, så vi venter vel egentlig litt på at det skal løsne igjen. Geologien er jo veldig annerledes i Barentshavet enn Norskehavet, men det jobbes godt blant de aktørene som er der, med å utvikle ulike letemodeller. Vi ser frem til neste gang det skal løsne, sier han.

- Rekker Barentshavet å modnes nok i tide med tanke på den politiske debatten?

Foreløpig tenker jeg at aktiviteten går som planlagt, funnene som blir gjort, blir tatt tak i og vurdert for utbygging.

Ingrid Sølvberg

- Foreløpig tenker jeg at aktiviteten går som planlagt, funnene som blir gjort, blir tatt tak i og vurdert for utbygging. Det blir gjort tekniske og økonomiske vurderinger på alt, så er det opp til politisk ledelse selvfølgelig om man skal åpne nye områder. Og selskapene selv må jo vurdere hva de ønsker å gå videre med, svarer Sølvberg.

Hun er tydelig på at selskapene har også et selvstendig ansvar.

- Det er klart at selskapene har jo også noen plikter - når de har fått noen rettigheter. Så vi er jo opptatt av å følge opp at selskapene følger opp de pliktene de har fått. Både da de fikk tildelt areal - da fikk de et arbeidsprogram, det er vi opptatt av at de følger. Og så, hvis de velger å gå videre, i en utviklingsfase, har de plikter de må følge i forhold til petroleumsloven. Så det her er ganske regulert, egentlig, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS