Regjeringen holdt tilbake rapport om mulig milliardtap på oljeboring i nord

– Dette er oppsiktsvekkende opplysninger og helt uten sidestykke.

Publisert

Oljedepartementet visste i 2013 at oljeleting i Barentshavet sørøst kunne bli et tapsprosjekt, men holdt tilbake utregninger for Stortinget, melder NRK.

Først nå, sju år etter, kommer opplysningene i rapporten for dagen.

Rapporten fra Oljedirektoratet konkluderte med at hvis oljeprisen synker med 30 prosent, vil Barentshavet sørøst som helhet sannsynligvis gå i minus.

Dette var opplysninger som ikke kom fram verken da Stortinget ble orientert og enstemmig gikk inn for oljeleting i området sørøst i Barentshavet i 2013, eller i tingretten og lagmannsretten da rettsinstansene skulle behandle klimasøksmålet mot staten, ifølge NRK.

Flere fagøkonomer i direktoratet skal ha reagert på håndteringen, men fikk ikke gehør i Olje- og energidepartementet. Argumentene Stortinget fikk fra regjeringen, var at verdiene i området kunne ligge på mellom 50 og 280 milliarder kroner.

Jussprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo (UiO) mener det kan ha skjedd flere lovbrudd i saksbehandlingen.

– Dette er oppsiktsvekkende opplysninger og helt uten sidestykke. Man spør seg uvegerlig om dette var en bevisst unnlatelse. Det er nesten ikke til å tro at departementet har ført både Stortinget og domstolene bak lyset, selv om dette skulle skyldes en tabbe, sier Graver til NRK.

Daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) mener på sin side at Stortinget fikk all relevant informasjon.

(©NTB)