Ola Borten Moe klager Dagsrevyen til PFU

- Det er antakelig den nye klimaredaksjonen i NRK, som i sitt ønske etter å kjøre sensasjonell kampanjejournalistikk i "det godes tjeneste" hopper glatt bukk over hva som er sant og ikke.

Publisert Sist oppdatert

12. januar hadde Dagsrevyen et kort innslag på ca. 30 sekunder der de opplyser om at tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe har blitt kalt inn til åpen høring om åpningen av Barentshavet Sørøst for leting etter olje og gass i 2013.

I innslaget forteller programlederen at Borten Moe og de andre som er innkalt til høringen må forklare hvorfor de holdt tilbake viktig informasjon, og de sier at Dagsrevyen har avslørt at Moe viste at åpningen kunne være et tapsprosjekt for staten.

Det får Borten Moe til å reagere kraftig, og i et Facebook-innlegg forteller han at han for første gang ser seg nødt til å klage til PFU for det han mener er misvisende og feilaktig journalistikk.

- Det er antakelig den nye klimaredaksjonen i NRK, som i sitt ønske etter å kjøre sensasjonell kampanjejournalistikk i "det godes tjeneste" hopper glatt bukk over hva som er sant og ikke, skriver Borten Moe på Facebook.

I sin klage til PFU, som han har lagt ut i sin helhet på Facebook, forklarer Borten Moe hvordan det fungerer når Oljedirektoratet og departementet jobber med en åpning av et område for leting, og han påpeker at det er helt vanlig med faglige uenigheter i nær sagt enhver politisk beslutning. Han reagerer også på på at NRK presenterer det som at de har avslørt noe som helst i saken.

- Av NRK ble det fremstilt som en stor avsløring at oljeleting kan medføre at utvinnbare ressurser ikke påvises, med påfølgende påstander om at avgjørende informasjon ble holdt tilbake for Stortinget. Dette er på grensen til absurd, skriver Borten Moe.

Borten Moe klager Dagsreveyens innslag inn på tre punkter i Vær varsomplakaten:

  • § 4.1 Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.
  • § 4.2 Gjør klart hva som er faktiske opplysninger og hva som er kommentarer.
  • § 4.14 De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

Punkt 4.14 er punktet det syndes mest mot i norsk presse, og dette punktet om retten til samtidig imøtegåelse ved kraftige beskyldninger topper som regel listen over presseetiske brudd.

Borten Moe mener at det bør være åpenbart at påstanden om at han som statsråd holder tilbake informasjon er av en slik art at det utløser samtidig tilsvarsrett.

- Som ansvarlig statsråd kan man knapt begå en verre handling enn aktivt å holde relevant informasjon tilbake for Stortinget. Det er dermed svært alvorlige beskyldninger som fremsettes som saksopplysninger og fakta i Dagsrevyens innslag, skriver Borten Moe.

I det korte innslaget er det ingen som intervjues. Det er en ren oppsummering av at Borten Moe er innkalt til høring, men med programlederens påstander om at han har holdt tilbake viktig informasjon for Stortinget.

Her kan du se innslaget på Dagsrevyen 12. januar.

Powered by Labrador CMS