Naturfenomen forstyrrer oljeboring i Barentshavet

Publisert

Derfor kommer boring i brønner i Nordsjøen og Barentshavet ut av kurs.

Flere selskaper som borer etter olje i Barentshavet, har merket at instrumentene blir forstyrret – uten å vite hva som forårsaker det. Ny forskning viser at det er nordlyset som har skylda.

– Det høres merkelig ut, men nordlyset og oljeboring påvirkes av samme fenomen, sier sivilingeniør Inge Edvardsen i oljeserviceselskapet Baker Hughes til hjemmesidene til Norges Arktiske Universitet (UiT).

Strømmer i atmosfæren

Han har skrevet en doktorgrad om fenomenet etter å ha forsket på utfordringer med oljeboring som oppstår når nordlyset danser på himmelen.

Forskningen kom i gang etter at Edvardsen ville finne ut hvorfor boring i brønner i Nordsjøen og Barentshavet kom ut av kurs.

– De samme partiklene som lager nordlys, lager også strømmer i atmosfæren. Når man får en strøm i atmosfæren, så lages det et magnetfelt. Og det er i dette magnetfeltet, et eksternt magnetfelt, som påvirker brønner man borer nede i jorda under sjøen, forklarer sivilingeniøren, ifølge NRK.

Foreløpig ingen løsning

Foreløpig er det ikke noe klart svar på hva man kan gjøre for å hindre at nordlyset kan forstyrre boringen, men Edvardsen har utarbeidet noen forslag.

– Disse metodene innebærer blant annet bruk av målestasjoner fra land. Ved disse målestasjonene registreres utslagene i jordens magnetfelt, noe som igjen kan brukes til å korrigere målingene gjort nede i brønnene, forklarer han.