Advarer mot å "kjøle ned" oljebransjen

Publisert

- Hvis oljeprisen går opp og vi har kjølt ned for mye blir kompetanse en mangelvare.

20.000 norske studenter har ifølge en undersøkelse gjort av Sentio vurdert å bytte studieløp som følge av oljekrisen. 2018 er det antatte bunnpunktet ifølge IRIS-rapport. Store firmaer som FMC Technologies sier opp erfarne ansatte. Norsk olje og gass lover ingen jobber, men tror det vil snu om få år. Industri Energi er bekymret for hvordan nedturen håndteres.

Industri Energi frykter næringen «kjøles» for mye ned

- Et generelt svar på om studenter vil få jobb i fremtiden er «ja». Når det vil skje og hvor mange vil jeg ikke spekulere i. Jeg skal være forsiktig med å si hva de som leter etter jobb skal gjøre, sier nestleder i Industri Energi, Frode Alfheim.

Han peker på Statoil sin felt Johan Casberg i Barentshavet som et lyspunkt. Statoil har kuttet mye i prosjektet og har nå tro på lønnsom utvikling av feltet oppe i nord. Hvis man får i gang Casberg kan man også få i gang andre prosjekter.

— Det var et behov for å kjøle ned næringen, men nå må vi ikke kjøle ned for hardt. Hvis oljeprisen går opp og vi har kjølt ned for mye blir kompetanse og utdannede arbeidere en mangelvare og igjen mye dyrere, sier Alfheim.

 • Olje- og energiministeren: - Dere må ikke finne på å slutte
 • Hva sier de som sitter på jobbene?

  FMC Technologies sendte tirsdag ut en pressemelding som fortalte at de skal starte en nedbemanning som kan ramme inntil 700 av deres ansatte i Norge innen juli. På spørsmål om de tror studenter vil kunne få jobb i fremtiden er svaret dette:

  — Det er en kjensgjerning at nedgangen i markedet er mer omfattende og vil vare lenger enn først antatt. For oss er det nå viktig å tilpasse oss endringer i markedet vi opererer i for å opprettholde vår virksomhet og markedsposisjon i et stadig mer konkurranseutsatt, sier markedkommunikasjonsarbeider Kjersti Løken.

  Hun forteller at det de gjør for å skape arbeidsplasser er å tilpasse seg markedsforholdene og gjøre tilpasninger som styrer FMC sin konkurransekraft.

  Kan ikke love jobber, men det snur i 2018

  Studenter som blir ferdigutdannet de to neste årene med håp om jobb i olja kan vente seg et tøft arbeidsmarked.

  — Norge kommer til å trenge alle de kloke hodene vi kan få i årene fremover. Olje- og gassnæringen har gjennom historien hatt opp- og nedturer, men vi vet at verden kommer til å trenge store mengder olje og gass. Norge produserer renere, sikrere og med mindre utslipp enn andre land i verden. Skal vi klare dette i fremtiden trenger vi kompetanse – også i årene som kommer, sier kommunikasjonsdirektør i Norsk olje og gass, Tommy Hansen.

  • Trolig mer olje enn antatt i Norges nordligste funn
  • 22.000 nye stillinger

   Frem mot 2018 sier en rapport lagt fram av forskningsinstituttet IRIS at 12.000 flere stillinger må kuttes. Behovet vil derimot øke etter 2018. I følge en rapporten vil olje- og gassindustrien fra 2018 til 2020 ha behov for å rekruttere til 13.000 stillinger. I tillegg går i snitt 4000 av med pensjon hvert år. Det samlede behovet for nyrekruttering er fra da på 22.000 ansatte.

Powered by Labrador CMS