Eni Norge anmeldt for kjemikalieutslipp av Bellona

Publisert

- Vi ble lovet nullutslipp fra Goliat.

Miljøstiftelsen Bellona har anmeldt oljeselskapet Eni Norge for utslipp av såkalte svarte kjemikalier på Goliat-feltet i Barentshavet.

Bryter løftet

Blant annet gjelder anmeldelsen forurensningsloven, skriver Teknisk Ukeblad.

– Vi ble lovet nullutslipp fra Goliat. Det var forutsetningen for hele området. Det første oljeindustrien gjør, er å bryte dette så det synger. Dette er fullstendig ute av kontroll. De har holdt oss for narr, og Eni er ikke i stand til å holde det de lover, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Det har vært flere utslipp av brannskum med «svarte kjemikalier» på feltet. Dette er stoffer som er lite nedbrytbare og har stor risiko for å hope seg opp i levende organismer – eller er svært akutt giftige.

Ingen kommentar fra Eni

Eni opplyser at de ser alvorlig på utslippene, men selskapet ønsker ikke å kommentere anmeldelsen overfor Teknisk Ukeblad.

– Det er Eni Norges eksplisitte mål å ta vare på miljøet vi opererer i, derfor tar vi alle utslipp svært alvorlig. Utslippene av godkjent brannskum forekom ved et uhell i test- og ferdigstillingsfasen av Goliat og er rapportert til myndighetene, sier en talsperson for selskapet.

Goliat-feltet ligger snaut ni mil utenfor Hammerfest og har en anslått produksjon på 179 millioner fat oljeekvivalenter over en periode på 15 år. Rettighetshaverne er Eni Norge AS (65 prosent) og Statoil Petroleum AS (35 prosent). Førstnevnte er operatør.

Powered by Labrador CMS