Statoil går til ny rettsak om milliarder i Nigieria

Publisert

Vil avgjøre strid om oljefeltandeler som Statoil tapte i tilsvarende sak i fjor.

Statoil går igjen til retten i Nigeria for å få avgjort en strid om oljefeltandeler verdsatt til 9,5 milliarder. Selskapet tapte tilsvarende sak i voldgiftsretten i fjor.

Nå tar Statoil saken til den føderale høyesteretten i Lagos, skriver Dagens Næringsliv. Bakgrunnen er en årelang tvist om justering av eierforholdet i Agbami-feltet utenfor kysten av Nigeria.

Da feltet ble satt i produksjon besto det av to lisenser med ulike eiere. Disse eierne ble enige om å justere eierforholdet, og i en såkalt redeterminering basert på en ekspertvurdering ble Statoils eierandel redusert fra 20,21 prosent til 15,04 prosent. Reduksjonen tilsvarer verdier på 9,5 milliarder kroner.

– Vi mener at vi har relevante argumenter som ikke er tilstrekkelig hensyntatt i denne prosessen. Derfor følger vi opp denne saken rettslig. Vi er enig i at det skal være en redeterminering basert på den informasjonen som produksjonen har gitt, men vi mener at grunnlaget og konklusjonen er feil, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til DN.

Voldgiftsrettssaken fra i fjor handlet om grunnlaget fra ekspertutvalget, og det er denne avgjørelsen Statoil nå vil prøve for høyesterett. I tillegg forteller Pedersen at den norske oljegiganten har intensjoner om å ta selve reduksjonen i eierandel til voldgiftsretten.