EU-taksonomi kan treffe SMB-markedet hardt

- SMBene er ofte underleverandører eller kunder til de som taksonomien retter seg mot.

Publisert

Regnskap Norge skriver i en pressemelding at at SMB-markedet vil bli truffet indirekte av EUs nye taksonomi.

EUs taksonomi er et system med kriterier som bestemmer om en aktivitet er bærekraftig. Taksonomien vil gjøre det enklere å skille mellom bærekraftige og ikke-bærekraftige virksomheter, og er rettet mot store bedrifter og aktører i kapitalmarkedene.

Det har foreløpig ikke vært noen offentlig diskusjon om hvordan taksonomien vil treffe SMB-markedet

Christine Lundberg Larsen

– Det har foreløpig ikke vært noen offentlig diskusjon om hvordan taksonomien vil treffe SMB-markedet. Det er imidlertid ingen tvil om at disse også vil måtte rapportere på sin bærekraft. SMBene er ofte underleverandører eller kunder til de som taksonomien retter seg mot, sier administrerende direktør i Regnskap Norge, Christine Lundberg Larsen.

De store bedriftene vil som en følge av taksonomien og det foreslåtte regelverket måtte samle inn data fra sine underleverandører, og det betyr at de også må bruke mye tid og krefter på å dokumentere. Det er i utgangspunktet en god ting, men økte dokumentasjonskrav betyr også økt arbeidsmengde som følge av mer byråkrati.

Taksonomien kan sammenlignes med GDPR ett år «før det smalt»

Christine Lundberg Larsen

– Taksonomien kan sammenlignes med GDPR ett år «før det smalt», sier Lundberg Larsen.

Funnene stammer fra en ny rapport Regnskap Norge har vært initiativtaker til gjennom et nordisk prosjekt: Prosjektet Nordic Sustainability Reporting Standard (NSRS) skal utvikle en forenklet standard for bærekraftsrapportering for små og mellomstore virksomheter (SMBSS).

Rapporten oppsummerer funn fra kartleggingsfasen og danner det teoretiske fundamentet for videre utvikling av standarden. I rapporten løftes blant annet mulige indirekte implikasjoner, risikoer og muligheter for SMB-markedet, som følge av EUs taksonomi.

Her kan du laste ned og lese hele rapporten.

Powered by Labrador CMS