Microsoft etablerer datasentre i Norge og skal levere skytjenester til Equinor

Publisert

Equinor og Microsoft forteller i en pressemelding at de har inngått en strategisk partnerskapsavtale.

Som en del av denne avtalen skal Equinor bidra med industriell kunnskap og forretningsbehov, for å støtte Microsoft i utviklingen av nye løsninger for vår industri. Microsoft skal på sin side levere ekspertise for å akselerere Equinors IT-utvikling, samt etablere nye regionale datasentre i Stavanger og Oslo.

– Den raske teknologiutviklingen skaper nye muligheter, og samarbeidet muliggjør vår digitale reise for levere sikrere og mer effektiv drift. Equinors ambisjon er å bli en digital leder innen vår industri, og et skydatasenter i Norge vil forenkle og fremskynde Equinors bruk av skyen, sier Equinors IT-direktør (CIO) Åshild Hanne Larsen.

Det strategiske samarbeidet er nedfelt i en syvårig forbruk- og utviklingsavtale til en verdi på flere hundre millioner dollar. Avtalen vil være en plattform for å etablere innovative løsninger for energibransjen, og å utnytte felles forretningsmuligheter. Equinor og Microsoft vil sikre det ønskede resultatet ved å sette inn industriell og teknologisk nøkkelkompetanse.

– Innovasjon og teknologiutvikling har kjennetegnet Equinor i mange år. Ved å utvide vårt langvarige samarbeid med Microsoft tilrettelegger vi for IT-innovasjon, fortsatt forretningsmessig vekst, og styrker våre digitale ambisjoner. I tillegg til skytjenester vil det strategiske samarbeidet omfatte utvikling av neste generasjons IT-arbeidsplass, modernisere applikasjonsplattformer og mixed reality-løsninger, sier Åshild Hanne Larsen.

Skytjenester fra Microsofts nye datasentre vil etter planen komme i drift i slutten av 2019, i første omgang med Azure-tjenester.

Næringsministeren er godt fornøyd med det annonserte partnerskapet, og det at en internasjonal IT-gigant som Microsoft endelig velger å sette opp datasentre i Norge.

- Datasentre er en veldig spennende næring som kan bidra med nye arbeidsplasser og økt verdiskaping. Derfor er jeg veldig glad for at Microsoft, som den første av de virkelig store IT-motorene i verden, velger Norge for sine nye datasentre. Det viser at vi for alvor har begynt å markere oss som en viktig datasenternasjon, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Datasentre er en viktig del av både IT-bransjen og kraftbransjen, og Norge har i utgangspunktet gode forutsetninger for å lykkes i denne delen av markedet.

- Norge har gode forutsetninger for å bli en stor datasenternasjon. Vi har naturgitte fortrinn som rimelig og leveringssikker fornybar kraft, et stabilt og kaldt klima, i tillegg til en kompetent arbeidsstyrke og konkurransedyktige rammebetingelser for næringslivet, sier Røe Isaksen.

Han poengterer at regjeringen tidligere har lagt frem strategien «Norge som datasenternasjon», som beskriver hvordan Norge skal bli et attraktivt land for datasentre og databasert næringsliv. For å lykkes med det var det en forutsetning at den såkalte «maskinskatten» ble fjernet. Det er en eiendomsskatt som ilegges dataustyr brukes på eiendommen som beskattes.

Powered by Labrador CMS