- Av alle ting jeg jobber med, så er Høydekonferansen kanskje noe av det som gir mest mening

Publisert

Kommentar av Chul Christian Aamodt, Administrerende direktør i enerWE.

Det finnes mange ulike konferanser i industrien. Noen konferanser er generelle. Andre konferanser er for de spesielt interesserte.

Jeg kan med hånden på hjertet si at Høydekonferansen er for de spesielt interesserte. Kanskje er det også derfor den år etter år trekker fulle hus. Det er nå litt mer enn en måned til konferansen arrangeres, og det er allerede mer enn 100 deltakere registrert!

En møteplass for samarbeid

Konferansen ble første gang arrangert i 2007. Det var i forbindelse med Aak Safety sitt 25-års jubileum. I utgangspunktet arrangerte Aak Safety Høydekonferansen fordi de ønsket å invitere samarbeidspartnere og konkurrenter for å diskutere høydeproblematikk.

- Vi i AAK Safety synes det er stas og svært viktig at Høydekonferansen igjen samler ulike deler av norsk næringsliv til en dag med fokus på sikkert arbeid i høyden, forteller Sverre Bersås, Daglig leder i Aak Safety. Skadestatistikker fra SSB viser med klarhet hvor viktig dette temaet er. Fall er den fremste årsaken til ulykker og skader i norsk arbeidsliv!

Derfor takket vi ja til å overta ansvaret for Høydekonferansen

I 2014 fikk enerWE tilbud om å overta ansvaret for konferansen. Det er i hovedsak to årsaker til at vi takket ja til denne muligheten.

 • Jeg har jobbet med helse, miljø og sikkerhet i industrien siden år 2000. Først jobbet jeg med HMS og opplæring i SINTEF. Deretter var jeg 12 år i Mintra. I denne perioden satt jeg i flere styringsgrupper og komitéer som jobbet for bedre HMS i industrien. Jeg også initiativtaker til å bygge opp en av de aller største HMS-konferansene i norsk oljeindustri. Jeg brenner for god HMS!
 • Såfremt vi lykkes med å videreutvikle Høydekonferansen som en felles møteplass for erfaringsoverføring og motivasjon for sikkert arbeid i høyden, så vil konferansen også fungere som en inntektskilde for enerWE AS.
 • Hvorfor er Høydekonferansen viktig?

  I 2015 mottok SOFT HMS-prisen for sikkert arbeid i høyden. Stein Hugo Thorsen er daglig leder i SOFT. Han oppsummerer godt hvorfor Høydekonferansen er viktig.

  - Det er fordi du skal hjem til familien din, sier Stein Hugo Thorsen i et videointervju med enerWE.

  • Klikk her for å se videointervjuet.
  • Bygg- og anlegg på verstinglisten 

   Arbeidstilsynet gjennomførte i siste halvdel av august til sammen 345 tilsyn i bygge- og anleggsbransjen i Norge. Dette var årets andre aksjon med farlig arbeid i høyden som tema. Stillas, stiger og atkomst til tak er typiske forhold som ble kontrollert i aksjonene. Målet er å få ned antall fallulykker.

   150 av de 345 kontrollerte virksomhetene fikk arbeid stanset på grunn av overhengende fare for liv og helse under Arbeidstilsynets aksjon i bygge- og anleggsbransjen.

   Årets aksjoner mot farlig arbeid i høyden er en del av Arbeidstilsynets omfattende innsats i bygg- og anleggsbransjen. Arbeidstilsynet har de siste tre årene gjennomført mer enn 11.000 tilsyn i bygg- og anlegg, noe som utgjør en femtedeldel av Arbeidstilsynets tilsyn i denne perioden.

   Arbeidstilsynet deltar med foredrag på Høydekonferansen for å dele erfaringer fra deres aksjoner i bygg- og anleggsbransjen. Det samme gjør Veidekke som vil dele erfaringer med hvordan selskapets ledelse jobber med å redusere risiko for ulykker i forbindelse med arbeid i høyden.

   Flere dødsulykker i energibransjen

   I fjor hadde Statnett flere dødsulykker i forbindelse med deres arbeid, og dette var et av temaene på fjorårets Høydekonferanse. Statnett deltar også i år med foredrag på Høydekonferansen. Her vil de dele erfaringer med bruk av roboter for montering av flymarkører. Kanskje kan roboter bidra til mer effektivt arbeid og færre dødsulykker?

   • Se videointervju: Delte erfaring fra tragisk dødsulykke
   • Hvordan påvirker kostnadspresset HMS-nivået?

    HMS-nivået på norsk sokkel har hatt en negativ utvikling. Derfor har Petroleumstilsynet igangsatt en satsning som har fått navnet "Trenden skal snus". Fagforeninger hevder at den negative utviklingen skyldes det enorme presset på effektivitet og kostnadsfokus.

    Operatørselskapene er ikke enige.

    På Høydekonferansen kommer blant annet operatørselskapet Statoil til å fortelle om hvordan de jobber med sikkert arbeid i høyden i en tid med store omstillinger.

    Hva kan vi lære av Statoil? Hva kan Statoil lære av andre bransjer? Kan Statoil lære noe av AF Offshore Decom som skal delta med foredrag om fjerning av plattformer offshore?

    Høydekonferansen gir mening!

    På årets høydekonferanse den 26. oktober møtes mer enn 100 deltakere fra følgende selskaper: AAK Safety, AF Gruppen, AF Offshore Decom, Angerman, AOF Norge, Arbeidstilsynet, AS Norske Shell, Ask media as/HMS-magasinet, Avant-Garde Solutions AS, Betonmast Oslo, Bilfinger Industrier Norge AS, BKK Enotek, BundeBygg AS, CAN AS, Carl Stahl A/S, Energy Innovation, enerWE, Force, Grove Knutsen, Hafslund Nett AS, HAKI AS, Hultafors Group, Høydespesialisten AS, Infratek Norge AS, KAEFER ENERGY, Langset Rope Access, Loe Betongelementer AS, Elementmontasje AS, Marine Safety AS, Mintra Group, Mitie Norge AS, Naboen AS, NCC Norge AS, Nord-Lock AS, Onix AS, Oslo Liftutleie, Petroleumstilsynet, PREZIOSO Linjebygg, SFS intec,Soft Sertifisering As, Standard Norge, Statens vegvesen, Statkraft AS, Statnett SF, Statoil ASA, Statsbygg, Stiftelsen Norsk Energifagsenter, Trygg Kurs, Varri ASV, VBS Consult AS, Veidekke, Vidum Systems AS, Vinde Tilkomsteknikk AS, Åf Advansia AS og ÅF Enginering.

    Av alle ting jeg jobber med, så er Høydekonferansen kanskje noe av det som gir mest mening. Her møtes mennesker som har et genuint ønske om å bidra til at alle som jobber med arbeid i høyden skal komme trygt hjem. Hver dag.

    Hvert menneskeliv er så uendelig mye verdt. Derfor gir det mening å arrangere Høydekonferansen. År etter år.

    Kommentar av Chul Christian Aamodt, Administrerende direktør i enerWE

    --

    Det opplyses om at enerWE har inntekter fra Høydekonferansen. Det opplyses også om at AAK Safety er medlem i TEAM enerWE.