Australia og Øst-Timor forhandler om ny oljeavtale

Publisert

Øst-Timor og Australia er blitt enige om å inngå en ny avtale innen september i år. Førstnevnte sa opp oljeavtalen mellom landene tidligere denne måneden.

– Vi er forberedt på å jobbe sammen om å oppnå enighet om maritime grenser innen september 2017, uttaler de to landene i en felles pressemelding tirsdag.

Avtalen fra 2006 har i praksis sikret Australia milliarder av kroner i inntekter fra utvinning som har funnet sted på Øst-Timors side av midtlinjen mellom de to landene.

Drøyt 340 milliarder kroner i årlige inntekter fra olje- og gassutvinning på Greater Sunrise-feltet står på spill, og avtalen som har sikret Australia rett til halvparten av inntektene har lenge vært omstridt.

Avtalen som Øst-Timor sa opp tidligere i januar vil bli opphevet om tre måneder. Det skal deretter innledes forhandlinger om en permanent grensetrekking mellom Øst-Timor og Australia. Øst-Timor krever at midtlinjeprinsippet skal legges til grunn, noe som vil sikre landet store inntekter de fram til nå har måttet dele med Australia.

Norge har lenge bistått Øst-Timor i forvaltningen av olje- og gassressursene, noe som blant annet har resultert i at det lille landet nå har et oljefond etter norsk modell. (©NTB)