Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Miljøorganisasjon krever innsyn i Equinors miljøplan for omstridt boring i Australbukta

Mer enn 10.000 mennesker har demonstrert mot Equinors oljeplaner i år.

Publisert

Australske miljøvernere krever å få se Equinors nye miljøplan for den planlagte leteboringen i Australbukta, men Equinor sier nei.

Equinor fikk i juni beskjed fra det australske petroleumstilsynet NOPSEMA om at de trengte mer informasjon om leteboringen, som etter planen skal starte ved årsskiftet 2020/2021.

I forrige uke leverte selskapet en oppdatert miljøplan, men innholdet er foreløpig ikke kjent.

Miljøorganisasjonen Wilderness Society mener regelverket pålegger selskapet å offentliggjøre informasjonen. Den opprinnelige miljøplanen ble offentliggjort, og i løpet av en 30 dager lang høringsrunde fikk den over 32.000 tilbakemeldinger.

– Equinor har vært tydelige på at de ønsker åpenhet rundt prosessen. Det er tydelig at informasjonen er viktig, ellers ville ikke tilsynet ha bedt om det, sier Peter Owen i Wilderness Society til NTB.

Pressetalsperson Erik Haaland i Equinor sier til NTB at selskapet nå anser at den oppdaterte miljøplanen er en del av regulatorisk prosess mellom Equinor og NOPSEMA.

Han peker på at Equinor på eget initiativ publiserte hele utkastet til miljøplanen før den ble sendt inn.

– Høringsprosessen er nå gjort, og alle har fått mulighet til å få komme med innspill, sier han.

NOPSEMA opplyser til NTB at tilleggsinformasjon Equinor gir underveis, ikke kreves offentliggjort i henhold til regelverket. Når miljøplanen blir godkjent, vil den imidlertid bli publisert. Det skjer trolig i midten av november.

Mer enn 10.000 mennesker har demonstrert mot Equinors oljeplaner i år, ifølge Wilderness Society. Surfere har padlet ut i havet i demonstrasjonene og vist plakater der det blant annet står «No Way, No(r) Way». Også i Norge har det vært demonstrert mot planene.

(©NTB)