Åtte oljegründere satser midt i oljekrisen

Publisert

Vi står ovenfor en stor omstilling i oljeindustrien. Nettopp derfor trenger Norge nye oljegründere.

Techmakers er en bro mellom gründere og industri

Kjeller Innovasjon, Subsea Valley, Bergen Teknologioverføring (BTO) og Kongsberg Innovasjon har etablert et 3-måneders intensivt og målrettet program for forretningsutvikling og raskere vekst. Akseleratorprogrammet har fått navnet Techmakers.

- Hensikten er å bedre innsikt i det faktiske kundebehovet og utvikle dette sammen med industrien, forteller Sondre Malde Pedersen, Business developer i Techmakers. Gjennom programmet får deltakerne tilgang på mentorer, forretningsutvikling kompetanse og et stort bransjenettverk. Gjennom nettverket kan gründere også få tilgang til Venture Capital.

Åtte gründerbedrifter har fått plass i programmet Techmakers.

 • Oliasoft
 • Nordic Additive Manufacturing
 • Vinterfjord AS
 • Broentech
 • Avito Loops
 • NEO Subsea
 • Well Genetics
 • Impact Technology Systems
 • Statoil, Lundin, Aker, Kongsberg, NOW, Technip, FMC og Aramco energy ventures er industrielle samarbeidspartnere.

  • Se video: Derfor bør gründere satse på språk (TEAM enerWE - Annonse)
  • Startet opp etter at oljekrisen inntraff

   Flere av de åtte gründerselskapene startet opp etter at oljeprisen gikk i bakken.

   - NEO Subsea ble startet i 2016, men prosjektene det jobbes med ble satt i gang i Norsk Elektro Optikk før 2015, forteller Erlend Leirset, gründer i NEO Subsea til enerWE. Norsk Elektro Optikk er største eier av NEO Subsea.

   NEO Subsea tilbyr optisk avbildningsutstyr for AUV og ROVer. Dette innebærer både høyoppløselig stillbildekamera og et laserbasert 3D kamera med lang rekkevidde.

   - Sistnevnte er et viktig supplement til sonarsystemer ved at det gir vesentlig bedre oppløsning og ved at det tillater høyere hastighet på undervannsfarkosten, forteller Leirset

   Også selskapet Oliasoft startet opp etter 2014.

   - Vi startet opp i 2015, forteller André Backen, gründer i Oliasoft.

   Backen har tidligere startet opp spillselskapet Funcom. Nå er han i gang igjen med Oliasoft.

   - Oliasoft utvikler software for boreingeniører i olje- og gassindustrien, forteller han til enerWE.

   • Les også: Bytt ut den gamle kjedelige skrutrekkeren med en ny elektrisk!
   • Omstilling og endring er positivt

    Ole Homb har startet opp Nordic Additive Manufacturing AS.

    Homb er ikke bekymret for lav oljepris og omstilling.

    - Nei, jeg tror endringsmodus gjør at man er mer åpen for nye løsninger, forteller han til enerWE.no.

    Oljebransjens detektiver

    Well Genetics har utviklet DNA-baserte sporstoffer (tracere) som hjelper oljeselskapene med å bedre kartlegge reservoarene og dermed muliggjøre økt produksjon og betydelig kostnadsbesparelser.

    - Flere oljeselskaper har allerede signert med Well Genetics og en rekke ytterligere selskaper ser frem til å kunne ta produktet i bruk så snart den er verifisert i felt, forteller Dag Haugse, CEO i Well Genetics.

    Gründerne bak Vinterfjord AS startet også midt i oljekrisen.

    - Vi har ikke gjort noen startups før, men vi har lang erfaring fra olje- og gassindustrien, forteller Fredik Norén, medgründer i Vinterfjord. Vi har god forståelse for de utfordringene som vi mener at vi løser.

    Han forteller at de jobber veldig tett på selskapets kunder.

    - Vi lytter til dem, og vi forsøker å forstå hva utfordringene er istedenfor å fortelle dem hva som er best for dem, forklarer Norén.

    Løsninger som bidrar til effektivisering

    Avito Loops startet opp i 2014. Selskapet utvikler skybaserte løsninger som forenkler og effektiviserer arbeidsprosesser, analyse og rapportering ved bruk av semantisk teknologi.

    - Vårt fokus er spesifikke problemstillinger i olje- og gassbransjen, forteller Henning Hummervoll, Director of Business Development i Avito Loops. Vi ser på problemstillinger i et prosjekt eller i en prosjektportefølje, i en prosess eller opp mot en bestemt rolle der det er behov for raskt å kunne integrere store datamengder på tvers av ulike interne og eksterne systemer og filformater.

    Hummervoll er godt fornøyd med Techmakers-initiativet.

    - Vi verdsetter sterkt muligheten til å være med i Techmaker ettersom det vil gi oss anledning til å videreutvikle vår forretningsmodell og markedstilnærming i dialog med andre oppstartssselskaper, mentorer, industripartnere og investorer, forteller han til enerWE.

    Oljegründere viktig for AS Norge

    Når oljeprisen brått falt til rundt US $ 50 per fat mot slutten av 2014, opplevde oljeservicenæringen et enormt press for å kutte kostnadene. Allikevel vokste næringen med 4,3 % dette året. Den positive veksten for norske oljeserviceselskaper i 2014 skyldes kontraktsetterslep og aktive prosjektporteføljer.

    • Les også: Veksten i norsk oljeservice i 2014 skyldes kontraktsetterslep
    • Gjennom 2015 og 2016 har de aller fleste aktørene i oljebransjen fått kjenne krisen på kroppen. Samtidig så er det viktig å huske at bransjen med stor sannsynlighet fortsatt være motoren i den norske økonomien i mange år fremover.

     Norske gründerbedrifter i oljebransjen bidrar til økt konkurransekraft, og er derfor viktige for AS Norge.

     38 % av norsk eksport kommer fra petroleumsindustrien, og AS Norge henter ca 18,8 prosent av sine inntekter fra oljen.

     I år utgjør disse inntektene ca 233 milliarder kroner, noe som er litt mer enn beløpet AS Norge bruker på høyere utdanning (35 milliarder), Forsvaret (49 milliarder) og regionale helseforetak (141 milliarder) til sammen (totalt 225 milliarder) i år.