Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.

Kina starter opp sin første egne atomreaktor

Kina har startet opp sin første egenutviklede atomreaktor.

Publisert

Kina har startet opp sin første egenutviklede atomreaktor. Dermed er det utenlandske monopolet brutt, skriver den statlige operatøren CNNC.

Reaktoren er den første av typen Hualong-1 og skal kunne produsere opp til 1.000 gigawattimer per år ved Fuqing-verket i Fujian-provinsen.

Det innebærer ifølge CNNC at Co2-utslippene reduseres med over 8 millioner tonn jevnført med den fossile kraften som er brukt hittil ved kraftverket, og som Kina fortsatt er sterkt avhengig av.

Kina har flere titall atomkraftverk i bruk, alle bygd i samarbeid med Russland, Frankrike og USA. Men kjernekraftens andel av el-markedet er fortsatt beskjeden – under 5 prosent i året.

Sammen med grønn energi som sol, vind og vannkraft regner Kina utbygging av atomkraft med i innsatsen for å klare målet om netto nullutslipp av CO2 innen 2060. Atomkraft er imidlertid den dyreste formen for grønn teknologi.

Hualong-teknologien skal også eksporteres, og Kina låner blant andre Pakistan penger til å bygge ut atomreaktorer.

Av bekymring for sikkerheten har flere andre land, som Tyskland og Japan, droppet videre utbygging av atomkraft etter Fukushima-ulykken i Japan i 2011.

Det er også bekymring i Kina for sikkerheten. I 2016 måtte planer om anlegg for atomavfall i Jiangsu-provinsen skrinlegges etter uvanlig store protester.

(©NTB)