Europeiske ledere ber Iran om å holde seg til atomavtalen

Tyskland, Frankrike og Storbritannias ledere ber Iran om å overholde vilkårene i atomavtalen.

Publisert

Tyskland, Frankrike og Storbritannias ledere ber Iran om å overholde vilkårene i atomavtalen fra 2015.

Det sier Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og Storbritannias statsminister Boris Johnson i en felles uttalelse søndag. Samtidig ber de Iran avstå fra å gjennomføre eller støtte ytterligere «voldelige handlinger».

Iransk statlig fjernsyn leste søndag kveld opp en erklæring fra president Hassan Rouhanis administrasjon om saken. Der det ble gjort klart at Iran fra nå av ikke vil overholde atomavtalens grenser for anriking av uran og lagring av uran.

I tillegg vil Iran fra nå av se bort ifra avtalens regelverk for kjernefysisk forskning og utvikling.

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Den trådte i kraft i 2016, men Iran har den siste tiden gått bort fra flere deler av den etter at USA trakk seg fra avtalen i mai 2018.

Søndagens beslutning om å skrote enda mer av avtalen, kommer etter at den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani ble likvidert i et amerikansk droneangrep i Bagdad natt til fredag.

Likvideringen har ført til kraftig økte spenninger i Midtøsten.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), som har ansvar for å overvåke det iranske atomprogrammet, har foreløpig ikke kommentert søndagens beslutning, men Iran sier at samarbeidet med IAEA vil fortsette som før.

(©NTB)