Oljepris i fritt fall

Publisert

Atomavtalen avgjør dagens utvikling.

Oljeprisen stupte mandag uhemmet, og endte på 56,77 dollar fatet, et fall på 4,86 prosent. Videre ble amerikansk lettolje omsatt til en pris på 52,8 dollar fatet på råvarebørsen New York Merchantile Exchange, en nedgang som tilsvarer 7 prosent. I en melding skriver NTB at økonomer spekulerer i hvorvidt Hellas' folkeavstemning, hvor 61 prosent sa nei til kreditorenes forslag, er noe av grunnen til prisfallet.

Spådommen stemmer

Oljeanalytiker Thina Saltvedt har lenge forutsett denn utviklingen og hennes spådom blir derfor en ganske brutal virkelighet.

Oljeprisene vil holde seg lavere over lenger tid, og vi har videre nedgang i vente, fortalte Saltvedt i mai. Dette har nå vist seg å være riktig, og samlet sett har oljeprisen sunket nesten 47 prosent i løpet av de siste tolv månedene.

Femte juli duppet oljeprisen ned 1,93 prosent til 60,53 dollar per fat. Mandagens videre nedgang medførte at oljeprisen nå er på et nivå man må helt tilbake til 9 april for å matche. Til sammenligning ble oljen omsatt for 115 dollar fatet i juni 2014.

Usikker utvikling

Nå avhenger fremtidens oljepris i følge Saltvedt på en begrenset mengde faktorer.

To hendelser vil bli viktig for utviklingen av oljeprisen: hvordvidt antall oljerigger i USA faller ytterligere og hvorvidt en atomavtale mellom USA og Iran kommer på plass, sier hun til E24.

Atomavtalens skjebne er den mest nærliggende av disse faktorene, og vil avgjøre om USA og EU letter sanksjonene mot Iran. Ifølge USA har partene i forhandlingene om Irans atomprogram kommet nærmere en avtale. Det er likevel ikke sikkert om de blir enige innen fristen i dag, skriver NTB i en melding.  En atomavtale vil åpne for at flere land får mulighet til å kjøpe billig olje fra Iran, og dermed vil prisen kunne falle videre.

Forventer atomavtale

NUPI-forsker og BI-professor Ole Gunnar Austvik mener det er svært sannsynlig at avtalen kommer på plass i dag, og sier til E24 at vi trolig vil se et videre fall i oljeprisen til under 50 dollar fatet om partene blir enige. Dersom avtalen ikke kommer på plass i dag, er det høyst sannsynlig at dette skjer i nær fremtid, påpeker Austvik videre til E24. Satt frist for avtalen er fastsatt til slutten av dagen, tirsdag 7 juli.