Kina hjelper britene med å bygge atomkraftverk i England

Publisert

Kineserne investerer 6 milliarder pund, og vil eie en tredel av anlegget.

Kina og Storbritannia har inngått en rekke investeringsavtaler til en verdi av nær 40 milliarder pund. Et nytt atomkraftverk i Somerset blir nå en realitet med kinesernes hjelp, det melder NTB.

40 milliarder pund tilsvarer over 500 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Med president Xi Jinping ved sin side kunne statsminister David Cameron kunngjøre at Kina blant annet vil bruke 6 milliarder pund (75 milliarder kroner) på et nytt atomkraftverk sørvest i England.

Britene har i flere år planlagt prosjektet ved Hinkley Point, men finansieringen har ikke vært på plass før nå. Kineserne vil med investeringen eie en tredel av anlegget.

25.000 nye arbeidsplasser

– Vi signerer en historisk avtale for å bygge Hinkley atomkraftverk, sa Cameron under pressekonferansen i statsministerboligen i Downing Street onsdag.

Ifølge det britiske energidepartementet vil prosjektet skape 25.000 arbeidsplasser og gi strøm til seks millioner boliger. Kritikere er skeptiske til at Kina blir med som eier ettersom de frykter det vil føre til dårligere sikkerhet.

Kina vil også investere 12 milliarder pund (150 milliarder kroner) i britisk olje og gass, og kineserne skal også bidra til å utvikle London-drosjer uten CO2-utslipp. I tillegg er det inngått flere avtaler med britisk bilindustri, blant annet med Aston Martin.

Dessuten har Carnival Group, verdens største cruiseoperatør, signert en avtale på 2,6 milliarder pund (32 milliarder kroner) for bygging av flere nye cruiseskip.

"Alltid rom for forbedring" når det gjelder menneskerettigheter

Under pressekonferansen framholdt Cameron at han ønsker en åpen diskusjon med Kina om menneskerettigheter, men han mener at et tett økonomisk samarbeid og handel er en forutsetning for å få dette til.

Xi understreket på sin side at det er «svært viktig å beskytte menneskerettighetene», men at «det alltid er rom for forbedring i verden».

Cameron har fått kritikk for å ha vært for lite opptatt av menneskerettigheter under Xis statsbesøk i Storbritannia. I stedet har han understreket hvor viktig forholdet mellom Kina og Storbritannia er, slik også Xi har gjort.

Det er første gang på over ti år at en kinesisk president besøker Storbritannia.