Nytt lavpunkt for oljeprisen

Publisert

Har ikke vært så lavt siden 2003.

Nordsjøolje ble en kort periode omsatt for under 28 dollar fatet i Asia natt til mandag – kort tid etter at sanksjonene mot Iran ble lettet.

På det laveste var prisen nede i 27,67 dollar per fat, før den tok seg opp over 28 dollar igjen. Sist nordsjøolje ble omsatt til en så lav pris var i november i 2003.

– Fallet skyldes at vestlige sanksjoner mot Iran er blitt fjernet. Vi kommer til å se en større metning med den iranske olje tilbake på markedet, sier analytiker Daniel Ang i Phillip Futures til nyhetsbyrået AFP.

Børsfall i Asia

De store asiatiske børsene reagerte på nyheten med et kraftig fall ved åpningen av børsuken mandag.

I Tokyo falt Nikkei 225-indeksen med over 2 prosent i åpningshandelen, mens Hang Seng-indeksen i Hongkong var ned med over 1 prosent. Composite-indeksen i Shanghai åpnet med en nedgang på rundt 2 prosent.

Søndag endte børsene i Golfstatene med panikkpreget nedgang på den første handledagen i den muslimske uken, blant annet grunnet fallende oljepris.

Flere internasjonale, økonomiske sanksjoner mot Iran ble fjernet lørdag, og landet kan nå eksportere olje til et langt større marked enn tidligere.

– Kan bli lavere

Myndighetene i Iran har varslet at de vil øke oljeproduksjonen med opptil en million fat per dag. I tillegg kan oljen iranerne har på sine skip sendes rett ut i markedet. Dette har bidratt til ytterligere fall for en allerede lav oljepris.

– Hadde du spurt for ett år siden, var det ingen som ville trodd at den ville bli så lav som nå. Den er lav, men den kan bli lavere, sa oljeanalytiker Thina Saltvedt til NTB søndag.

Hun sa at prisen kan falle til 0, men la til at prisen på et fat olje sannsynligvis vil ligge på 60 dollar på lang sikt, selv med store svingninger.

– Trolig vil ikke prisen være i balanse før mot slutten av 2017, men prisene kan begynne å stige før den tid, tror Saltvedt.