Dramatisk børsfall i Asia

Publisert

Trekker ned Oslo Børs.

Oslo Børs starter uken med bred nedgang. Hovedindeksen sank 0,8 prosent til 637 poeng mandag formiddag. Blant de mest omsatte aksjene var det kun røde tall.

Faller med over 2 prosent

Størst nedgang finner vi hos de store aktørene. Statoil falt 1 prosent, Telenor gikk ned 0,1 prosent, Norwegian ned 1,9 prosent, Norsk Hydro falt med 1 prosent og DNB gikk ned 1,4 prosent. Ett av få selskaper med oppgang fra børsukens åpning, er Frontline, som går opp 2,5 prosent.

Den brede nedgangen kommer delvis etter Wall Street endte uken med røde tall fredag, men kanskje mest etter en dramatisk nedgang på børsene i Asia.

Historisk børsfall i Shanghai 

Det ble en elendig ukestart for det kinesiske aksjemarkedet. I Shanghai stupte verdien av aksjene over 8 prosent mandag, som er det største fallet siden 2007. Composite-indeksen på Shanghai-børsen endte ned 8,48 prosent, noe som gjør mandagen til den dårligste børsdagen siden juni 2007, ifølge Bloomberg.

Nedturen på Shanghai-børsen trakk med seg aksjene i Hongkong, hvor Hangseng-indeksen i 9.30-tiden er ned 3,22 prosent, skriver NTB.

Noe er galt i Kina

Seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets sier til DN at utviklingen er bekymringsverdig:

Vi har to dager på rad med nedgang, og en veldig bratt nedgang i dag. Fallene er først og fremst et symptom på at noe er galt i Kina.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets sier til DN at børsfallet vil ha ringvirkninger. Han sier til avisen at mange selskaper har nådd grensen på ti prosent, som de maksimalt kan falle i løpet av en dag.

Det betyr at den private investorbasen, som har lånefinansiert sine aksjekjøp, trolig har blitt tvunget til å selge mer enn det de har tenkt til. De blir låst til posisjonene sine og må dekke inn tap, dermed må de selge mer.

Europa følger Asia

Også de store, europeiske børsene starter uken med nedgang. FTSE 100-indeksen i London faller 0,3 prosent. CAC 40-indeksen i Paris går ned 1,1 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt synker 1,2 prosent.

Prisen på et fat nordsjøolje stiger med 0,1 prosent til 54,50 dollar fatet.

Powered by Labrador CMS