Kompressorinstallasjon på Åsgard
Kompressorinstallasjon på Åsgard

Nedgangstidene gjør utsatt prosjekt lønnsomt - Statoil går videre

Publisert

Utbygging i Norskehavet fortsetter.

Utbyggingen av Trestakk-feltet i Norskehavet blir flere milliarder kroner billigere enn antatt. Dermed går Statoil likevel videre med prosjektet, som i fjor ble utsatt på grunn av manglende lønnsomhet.

– Vi har utviklet billigere og smartere tekniske løsninger. Kombinert med at kostnadskurven i bransjen har snudd, har dette medført betydelige kostnadsreduksjoner for Trestakk, sier Torger Rød, direktør for prosjektutvikling i Statoil.

30 prosent billigere

Sammen med partnerne ExxonMobil og Eni har Statoil nå valgt konsept for utbyggingen av Trestakk. Investeringsestimatene er redusert med 30 prosent, noe som forbedret lønnsomheten betydelig. Nå legges det opp til en investeringsbeslutning i løpet av 2016. Etter planen skal feltet bygges ut med fem havbunnsbrønner som knyttes til produksjonsskipet Åsgard A.

Beslutningen om å gå videre med Trestakk er i tråd med markedets forventninger. Norges Banks pengepolitiske rapport fra desember i fjor legger til grunn at en utbygging av Trestakk vil komme i gang i løpet av 2016.

Fakta

Trestakks utvinnbare reserver er beregnet til om lag 50 millioner fat olje og 2 milliarder kubikkmeter gass, noe som tilsvarer 75 millioner fat oljeekvivalenter.

Feltet ligger 25 kilometer sørvest for Smørbukk Sør i Norskehavet.

Powered by Labrador CMS