Kompressorinstallasjon på Åsgard
Kompressorinstallasjon på Åsgard

Drøyt seks måneder på etterskudd er endelig Åsgard i full drift

Publisert

Ny teknologi på Åsgard gir større og raskere utvinning av gass.

Det banebrytende Åsgard-prosjektet på Haltenbanken i Norskehavet er endelig i full produksjon, et drøyt halvt år etter planen.

4 milliarders budsjettsprekk

Torsdag 28. januar var anlegget i full produksjon, skriver Sysla.

Anlegget skulle opprinnelig settes i full drift i første halvår 2015, men ble forsinket. Prosjektet har også blitt mer enn 4 milliarder kroner dyrere enn anslått da planen for utbygging og drift ble lagt fram av Statoil i august 2011.

Revolusjonerende prosjekt

Det spesielle med anlegget er at det for første gang i historien benyttes gasskompressorer på havbunnen istedenfor på havoverflaten. Det betyr både større og raskere utvinning av gass. Totalt er anlegget på havbunnen like stort som en fotballbane.

– I et prosjekt som dette, der teknologien befinner seg på havbunnen, er det spesielt viktig at alt fungerer optimalt, for det er svært kostbart å rette opp feil underveis. Derfor har det vært helt bevisst å bruke den tiden som trengs for å være sikre på at systemet virker, sier Sverre Kojedal, kommunikasjonssjef for Statoils virksomhet i Midt-Norge.

Statoil er operatør for Åsgard-feltet, og partnerne i lisensen er Petoro, Eni, Total og ExxonMobil. Feltet antas å kunne være i produksjon fram til 2032.

Powered by Labrador CMS