Sleipner A
Sleipner A

Ny oljestorm i vente?

Publisert

Flere oppsigelser foran oss, mener eksperter.

Oljeprisbildet nå og utsiktene fremover gjør at vi kan få en ny runde med oppsigelser til høsten, det mener eksperter. Oljeprisen falt nylig til 40-dollars nivå for første gang på seks måneder, og i løpet av det siste året er rundt 24 000 oljejobber kuttet i Norge. Eksperter mener de verste kuttrundene fremdeles kan være foran oss.

 • Les også: Oljepris når ny bunn
 • Har ikke sett bunnen ennå

  Prisen hviler med dagens 49,57 dollar per fat fortsatt under 50 dollar, og  Thina Saltvedt, sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, sier til E24 at dagens prisnivå muligens kan nå nye dybder.

  En så lav oljepris er en stor utfordring for planlagte prosjekter på norsk sokkel, men prisen per fat kan fortsette lenger ned på 40-tallet. Det er vanskelig å si når bunnen er nådd.

  Flere eksperter støtter synspunktet, og mener dette vil få konsekvenser for videre nedbemanning i Norge. Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets sier til E24 at dette kan få konsekvenser for norsk industri.

  At oljeprisen har falt igjen, gjør situasjonen mer dramatisk. Det kan være starten på en seig prosess der ressursbruken på sokkelen går mer ned enn vi tidligere trodde, og dermed kan den verste runden med oppsigelser kan ligge foran oss.

  Venter flere kuttrunder

  Han påpeker at de dystre utsiktene innebærer at det ikke ser lyst ut for norsk arbeidsmarked. Saltvedt støtter dette synspunktet, og mener vi kan vente flere jobbkutt i nær fremtid.

  Ja, jeg tror det kan komme videre nedskjæringer. Det siste man ønsker å miste er dyktige ansatte, men med dette prisregimet og det sure markedet tror jeg det kan bli så tøft at det kan komme nye runder.

  • Les også: Ekspertene skeptiske til amerikansk oljeguru
  • Kun tre felt på norsk sokkel er lønnsomme

   E24 publiserte for to dager siden analyser fra Rystad Energi som bekrefter at kun tre planlagte felt på norsk sokkel er lønnsomme så lenge oljeprisen holder seg på 50 dollar fatet. De tre feltene som fortsatt gir økonomisk overskudd er:

   • Edvard Grieg-feltet, hvor oljeprisen må ned til 45 dollar fatet for å gjøre produksjonen ulønnsom.
   • Åsgard-feltet, hvor produksjonen holder seg lønnsom så lenge oljeprisen holder seg ovr 25 dollar fatet.
   • Johan Sverdrup-feltet, et av de største feltene på norsk sokkel noensinne. Her må oljeprisen duppe under 38 dollar fatet før feltets produksjon ikke lenger skaper profitt.
   • Relatert artikkel: Fant 50 millioner fat olje på Edvard Grieg

Powered by Labrador CMS