Radioaktiv rotasjon i Nordsjøen

Publisert

Jobber med røntgen når alle andre sover.

Asbjørn Aarmo er en trønder langt hjemmefra. Han kommer opprinnelig fra Høylandet i Nord-Trøndelag, men flyttet tidlig til oljebyen for å komme seg på jobb i Nordsjøen.

Ja, det var alltid et mål å jobbe offshore, helt siden jeg startet mekanisk grunnkurs på videregående. Det var også en av grunnen til jeg flyttet til Stavanger.

Målet er nådd og Aarmo jobber nå offshore i Ekofisk-komplekset. Han er ansatt i ConocoPhillips, og skifter kontinuerlig arbeidsplass mellom plattformene Eko K, Tor og boreriggene utspredt i feltet.  

Var nesten litt uvirkelig å se hele Ekofisk-komplekset for første gang, se hvor stort anlegget faktisk var. Jeg gleder meg fortsatt like mye til å dra på jobb som jeg gjorde første gang helikopteret landet på EKO Lima. Vi har tross alt et supert arbeidsmiljø. 

Aarmo jobbet først som sveiser, noe han har fagbrev i. Nå har skiftet stilling til NDT-lærling i Inspeksjonsavdelingen. Men hva er egentlig NDT?

NDT står for Non Destructive Testing, og innebærer å jobbe med røntgen. Jeg tar kort fortalt røntgen-bilder av rør i drift for å avdekke innvendig korrosjon i rørene.

Ikke-destruktiv testing benytter vitenskap og teknologi, ofte i kombinasjon, for å påvise feil på materialer eller svakheter som vil melde seg ved bruk over tid. Men strålingsfaren i arbeidet medfører at Aarmo må jobbe når de andre sover. 

Det krever god opplæring og strålevern når man jobber med radioaktive kilder ut i felt. Jeg går fast 14 dager på nattskift når jeg er ute på grunn av all avsperringer som trengs før arbeidet begynner. Vi vil ha minst mulig folk og aktivitet i området vi jobber i.

Konstant nattskift to uker i strekk har sine konsekvenser, og Aarmo forteller at det tar tid før den normale døgnrytmen kommer tilbake.

Ja, man har svært unormal rytme når man kommer hjem. Det går fort 3-4 dager før man har klart å snu døgnet skikkelig, men når den er på plass igjen er det deilig med en friperiode. Jeg liker å bruke fritiden på snøscooter-kjøring, og på hytta vår i Sverige. Etterhvert skal jeg ta Teknisk Fagskole på deltid når det passer seg.

Fortell om en ting du har på to do-listen for 2015?

Jeg skal først og fremst ta Nivå 2-sertifikater i røntgen, magnetpulver og penetrant. Har også planlagt en tur til Barcelona sammen med kjæresten min i starten av august, det blir bra.

Powered by Labrador CMS