Oslo  20170421.Utenfor landsmøtesalen til Arbeiderpartiet er det plakater for vern av Lofoten.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20170421.Utenfor landsmøtesalen til Arbeiderpartiet er det plakater for vern av Lofoten.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Årsmøtet i Oslo Arbeiderparti gikk lørdag enstemmig inn for varig vern mot petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Publisert

Årsmøtet i Oslo Arbeiderparti gikk lørdag enstemmig inn for varig vern mot petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Dette er fantastiske nyheter fra et av de største fylkeslagene i Arbeiderpartiet. Nå håper vi resten av partiet følger samme progressive og miljøvennlige vei som Oslo Ap, sier Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg.

Arbeiderpartiets miljøpolitisk talsperson Espen Barth Eide la fram forslaget. I uttalelsen som ble vedtatt, står det blant annet:

«Oslo Arbeiderparti mener derfor at det ikke skal foregå petroleumsvirksomhet på feltene Nordland 6, Nordland 7 og Troms 2, og at det i stedet opprettes varige petroleumsfrie områder her. Dette innebærer at man sier nei til både konsekvensutredning, åpning av disse områdene og annen petroleumsvirksomhet.»

– Vedtaket fra Oslo Arbeiderparti vil ha stor betydning når saken skal opp på nytt på landsmøtet i Arbeiderpartiet. Her har virkelig Oslo Ap meislet ut det som burde bli hele partiets politikk. Spørsmålet om å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsaktivitet er lakmustesten for partienes miljøtroverdighet, mener Lundberg.

I forkant av årsmøtet varslet leder i Oslo Ap, Frode Jacobsen, i VG at fylkeslaget burde vrake det såkalte kompromisset som landsmøtet i 2017 gikk inn for. Da gikk partiet inn for å åpne havområdene utenfor Lofoten for petroleumsvirksomhet, mens de avventet havområdene utenfor Vesterålen og Senja.

For en uke siden gjorde fylkeslagene i Hedmark, Oppland og Møre og Romsdal lignende vedtak som Oslo Ap. Troms Ap har allerede vedtak mot å åpne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet. Det samme har alle lokallagene i Ap i Lofoten, og flere av lokallagene i Vesterålen og på Senja.

(©NTB)