- Vi skal være den mest karboneffektive produsenten av olje og gass

Publisert

Reklame: Statoils pressetalsmann må gå opp flere vanskelige balanseganger.

Knut Rostad er pressetalsmann for Statoils internasjonale oppstrømsvirksomhet, og har som mange andre i oljebransjen i dag ganske mye å gjøre. Rostad har redaksjonell bakgrunn fra Rogaland Avis, Stavanger Aftenblad og VG, og har jobbet som kommunikasjonsrådgiver i det internasjonale PR-byrået Burson-Marsteller.

I 2011 begynte Rostad i Statoil, og de siste to og et halvt årene har han jobbet som pressetalsmann. Under enerWE Communication Conference i mai skal Rostad holde foredrag om sluttpakkene og omstillingen Statoil går gjennom for tiden, og den kommunikasjonsmessige håndteringen av den. En stor jobb, for å si det forsiktig.

- Hvordan er det å jobbe med kommunikasjon i Statoil om dagen?

- Å jobbe i Statoil er alltid spennende! Statoil er viktig for Norge. Det gjenspeiler seg også i oppmerksomheten vi får og forventningene til oss. For tiden er hele industrien under press. Lønnsomheten er utfordret, kostnadene reduseres og mange opplever at gode kollegaer slutter. Det påvirker oss naturligvis. Samtidig opplever jeg at vi står i en brytningstid der det er et genuint ønske om å endre måten vi jobber på, skape verdier og ringvirkninger, og bidra til til overgangen til et lavkarbonsamfunn.

Sluttpakkene

I september 2015 hadde selskapet i underkant av 8700 ansatte. Etter oppsigelsesrundene i 2016 er over, vil tallet trolig reduseres til 7200 med Statoils effektiviseringsprogram STEP.

Les også: Ett STEP i riktig retning

- Statoil har gjort noen utradisjonelle valg med tanke på tilbudet om sluttpakke til alle ansatte rundt årsskiftet. Hvordan har det vært å håndtere denne prosessen?

- Ved utgangen av 2016 vil vi være rundt 20 prosent færre ansatte enn i 2013. Det har hele tiden vært et mål for oss å løse denne nedbemanningen med frivillige virkemidler, som sluttpakker og tidlig pensjon. Det er ganske vanlige virkemidler i industrien. Selv om dette er en prosess som har pågått over noen år nå, har den eksterne interessen for virkemidlene økt betraktelig de siste månedene. Det kan jeg forstå. Vår jobb er å forsøke å forklare bakgrunnen for den prosessen vi er i og virkemidlene vi bruker.

Motstridende med grønn omstilling?

- Hvordan er det å være et globalt selskap for olje- og gassproduksjon, og samtidig skulle ta hensyn til grønn omstilling? Er dette motstridende, eller er det mulig å kombinere?

- Verden vil de neste tiårene ha behov for mer energi. Vi blir flere mennesker på jorda, og flere finner veien ut av fattigdom. Samtidig må verden redusere utslippene betydelig. Dette er i sum en stor utfordring, forklarer han.

Rostad understreker at for å lykkes med dette trenger vi tilgang på all den fornybare energien vi kan få tak på.

- Men vi trenger også mye olje og gass – produsert med så lave utslipp som mulig. De fleste analyser tilsier at verden i 2040 vil bruke litt mindre olje enn i dag, en god del mer gass og mye mindre kull. Dette er mulig samtidig som man lykkes med å nå togradersmålet. Jeg er stolt av å jobbe i et selskap som klart sier at vi skal bidra til en overgang til lavkarbonsamfunnet og vi er klare på at vi skal være den mest karboneffektive produsenten av olje og gass. For oss innebærer det først og fremst å produsere olje og gass med så lave utslipp som mulig samtidig som vi skal vokse innenfor fornybart.

Hett i toppen

Statoil er operatør for omtrent 70 prosent av all olje- og gassproduksjon på norsk kontinentalsokkel og har virksomhet i 37 land.

- Statoil har et stort kommunikasjonsapparat – hender det at det går en kule varmt hos dere også?

- Altfor sjelden…, sier Rostad spøkefullt.

- Hvem har du å støtte deg på når det blåser som verst på jobb?

- Med hånda på hjertet: jeg har utrolig mange gode og kompetente kollegaer som avlaster hverandre når det trengs og som ønsker å bidra til man lykkes i jobben. Samtidig har jeg en fantastisk samboer som har stor forståelse for at jeg innimellom må håndtere henvendelser på kveldstid. Men for all del, å jobbe på kvelden er hverdagen for mange og ikke spesielt for meg.

- Helt til slutt: Hva er planene for påsken?

- Jeg skal til Hardanger for å forsikre meg om at verdens flotteste fjord ligger der den pleier å ligge.

Vil du se Knut Rostad på enerWE Communication Conference? Se program og påmelding her.