Er elbilen en trussel for vårt velferdssamfunn?

Publisert

Kommentar av Chul Christian Aamodt, Administrerende direktør, enerWE AS.

I går skal Eldar Sætre, Statoils konsernsjef ifølge NTB ha sagt at elbilen utløser oljebransjens fall om fem år.

enerWE fulgte raskt opp saken, og vi fikk følgende svar fra Bård Glad Pedersen, Informasjonsdirektør i Statoil:

NTB sendte ut en sak i dag som var helt misvisende, og jeg ser at dine spørsmål er stilt med utgangspunkt i den. NTB har lagt ut en vesentlig endret versjon i ettermiddag. Det er bare å ta kontakt om du har spørsmål fortsatt når du har fått sett den.

Vi har stilt nye spørsmål til konsernsjefen og venter på tilbakemelding.

Oljebransjen en hemsko for innovasjon?

John Gapper, associate editor and chief business commentator i Financial Times skrev denne uken følgende kommentar på FT.com om norsk innovasjon.

It is a problem of affluence, but a problem all the same. This week is Oslo Innovation Week (OIW), a gathering of technology start-ups, venture capitalists and Norwegian companies such as Statoil, the state-owned oil and gas company. The theme is omstilling, the name for Norway’s nascent shift to living without the energy industry that has brought it wealth and welfare for 45 years.

John Gapper slår fast at det er oljen som har gitt oss vår velstand, men også vår forbannelse.

Techfugees Hackathon er et arrangement der teknologer gjennom 48 timer konkurrerer om å lage løsninger som skal hjelpe flyktninger (bildet øverst i artikkelen er fra arrangementet). Under OIW ble det arrangert et slikt Hackathon i samarbeid mellom Techfugees og Schibsted. Jeg var invitert inn i juryen på konkurransen, og jeg er imponert over at så mange ønsker å jobbe for en bedre hverdag for flyktninger.

John Gapper skriver videre:

The trouble is that Norway is too comfortable. It takes a crisis to get most people to change their ways radically or for an economy to adjust the way that it works. Whatever you think of Brexit, it is one of those crises. At the moment, Norway has more official think-tanks and innovation incubators than entrepreneurship and disruption.

Barn av oljen

Under OIW deltok Gapper på et foredrag av Anita Krohn Traaseth, Administrerende direktør i Innovasjon Norge.

Anita Krohn Traaseth is a child of oil: she was born in 1971, the year that it started to be pumped from the Ekofisk field in the North Sea. “Look at my generation. We do not know what a national crisis is. We were raised with oil and wealth,” says the chief executive of Innovation Norway, a development body. She gestures like a drug addict putting a needle into a vein.

Det er ikke over selv om OIW er over

Vi har en fantastisk gründerånd i Norge. I november er jeg invitert som foredragsholder på Gründermessen på Telenor Arena. I følge arrangøren er det nå mer enn 1000 påmeldte deltakere. Her skal jeg forsøke å motivere gründere til å ta det store steget, og jeg skal forsøke å dele litt erfaringer fra hva jeg har gjort feil og hva jeg har gjort riktig når jeg har vært med å skape arbeidsplasser.

Landet vårt er avhengig av gründere, både av gründere som kan skape store internasjonale konsern, og gründere som kun skaper arbeidsplasser for seg selv.

NTB fjernet CAPS-LOCK, men situasjonen er dramatisk

Bård Glad Pedersen fortalte til enerWE at NTB i går ettermiddag la ut en vesentlig endret pressemelding. I den nye pressemeldingen kan vi lese følgende:

- I løpet av 2020-tallet kan oljeetterspørselen ha passert toppen som følge av vekst i elbilismen, tror Statoil-sjef Eldar Sætre. Men Statoil vil bidra til å endre energibransjen, lover han.

Selv om de store bokstavene fra Sætre kanskje ikke er fullt så store som først antatt, så mener jeg at situasjonen for AS Norge dramatisk. På sikt må vi finne noe annet å leve av enn olja, og på lang tid sikt har vi dårlig tid.

AS Norge som henter ca. 18,8 prosent av sine inntekter fra oljen. I år utgjør disse inntektene ca. 233 milliarder kroner, noe som er litt mer enn beløpet AS Norge bruker på

 • høyere utdanning (35 milliarder)
 • Forsvaret (49 milliarder)
 • regionale helseforetak (141 milliarder)
 • Tilsammen 225 milliarder
 • 38 % av Norges eksport kommer fra petroleumsnæringen. Jeg har tidligere skrevet en kommentar der jeg stiller spørsmålet om det norske folk forstår alvoret.

  Tap veier tyngre enn gevinst

  Daniel Kahneman har nobelpris i økonomi. I boken Tenke, fort og langsomt skriver han at de fleste revolusjoner og opprør i verdenshistorien ikke starter når mennesker har det vanskelig. Det starter når mennesker først får det bedre, for så å få det verre. Tap veier tyngre enn gevinst.

  I Norge har vi vært veldig heldige, og vi har god økonomisk velstand. Nå vil vi med stor sannsynlighet få dårligere (men fortsatt veldig bra) økonomisk velstand.

  I følge Kahneman sine teorier så vil en nedgang i økonomisk velstand kunne gi dramatiske følger for landet vårt.

  Jeg tror ikke vi vil få revolusjon og opprør, men jeg tror en nedgang i vår økonomiske velstand kan gjøre noe vår nestekjærlighet, og  hvordan vi bryr oss om våre medmennesker. Jeg tror for eksempel en økonomisk nedgang kan gjøre noe med hvordan vi ser på de som flykter til Norge fra krigsherjede land.

  Etter å ha vært med i juryen på Techfugees Hackaton så har dette blitt enda tydeligere for meg.

  I tiden som kommer der vi vil kunne oppleve en økonomisk nedgang i AS Norge må vi vise mer og ikke mindre nestekjærlighet.

  Er elbilen en trussel?

  Eldar Sætre sier at elbilen vil være hovedårsaken til at oljeetterspørselen går ned. Elbilen er dermed en trussel for vårt velferdssamfunn.

  Nei, jeg tror vi skal kunne leve av oljen i lang tid fremover, og jeg tror elbilen er en mulighet.

  Barn av regnbuen

  Vinneren av Techfugees Hackathon var en gruppe som lager en nettside som gjør det enkelt for norske familier å invitere flyktninger hjem på middag. Her kan man lære norsk rundt middagsbordet.

  Akkurat som elbilen så tror jeg heller ikke flyktninger er en trussel. Jeg tror flyktninger er en mulighet.

  God helg!

  --

  Chul Christian Aamodt, Administrerende direktør, enerWE

Powered by Labrador CMS