Samlet inn 41.000 kroner alene til Movember i 2014

Publisert

Vil avlive myten om at dette er et "gammelmanns-problem".

Vi er halvveis i november og du har kanskje merket deg at du må passere litt flere barter enn normalt på vei til jobb? Frykt ikke, det finnes en forklaring; Movember er nemlig i full gang. Movember er en årlig, verdensomspennende kampanje som oppfordrer menn til å gro Movember-bart for å skape fokus på prostata og testikkelkreft.

Ordet Movember er sammensatt av det engelske ordet for bart (moustache), og november. Kampanjen varer ut måneden, og er for mange en kjærkommen mulighet til å la barten gro fritt for en god sak. For andre har Movember derimot en litt mer personlig bakhistorie enn man skulle ønske.

Fikk prostatakreft, ble Movember-aktivist

Arne Langerud er IT-leder i Weatherford Norge AS, og har med sitt arbeid satt Movember på agendaen de tre siste årene. Han er bosatt i Stavanger med kone, to barn og fem barnebarn, men for få år siden ble familiemannens verden snudd på hodet.

- For meg er Movember blitt en hjertesak etter jeg fikk diagnosen prostatakreft med spredning i 2010. Å sette fokus på de kreftformene som rammer menn er noe jeg stiller meg bak hundre prosent.

Norgesrekord i donasjon

Prostatakreft rammer 5.000 nordmenn hvert år, og er en av de kreftsykdommene som tar flest liv. 13 nordmenn blir diagnosert hver dag, og en femtedel av de rammede mister livet til kreften hvert år. Den vanskelige kampen mot kreften har likevel ikke hindret Arne i å bli Norges fremste Movember-aktivist. I 2014 samlet han inn 41.000 kr til saken, et beløp ingen hittil har klart å matche.

- Movember-bevegelsen er noe jeg har engasjert meg i siden 2012. Jeg vil være med å minne menn på hvor utbredt kreftformen egentlig er. Det er viktig å fjerne myten om at dette er et "gammelmanns-problem". Sannheten er at prostatakreft rammer menn i alle aldre, og det er viktig å få menn til å snakke åpent om dette.

- Hva var det som gjorde at du mestret å samle inn 41.000 kr på egenhånd?

- Jeg har en utrolig sirkel av familie, venner, arbeidsgiver og leverandører som har støttet meg i alle årene jeg engasjert meg. Med denne støtten blir innsamlingen en lek. Når Movember er like rundt hjørnet, får jeg beskjed fra mennesker som vil gi et bidrag til saken før jeg engang rekker å spørre.

Håper på ny behandlingsmetode

Pengene som samles inn til Movember-kampanjen allokeres videre til norsk forskning på prostata og testikkelkreft. Hvilken behandling som tilbys en som rammes av prostatakreft, avhenger av hvor utbredt sykdommen er på diagnosetidspunktet. Arne forteller at han har fått oppleve at de ulike tilbudene har gjort det mulig å kjempe mot sykdommen.

- Så langt har jeg vært gjennom hormonbehandling, cellegift-kur, og strålebehandling. Snart begynner en runde med radioaktiv behandling for å begrense spredningen i skjelettet - om det er mulig.

I 2014 alene ble det samlet inn 8,8 millioner kroner, noe som gjør Norge til det sjette beste innsamlingslandet i verden. Arne påpeker at det er motiverende å se at donasjonene faktisk gjør en forskjell for norske kreftpasienter.

 • Mer om Movember 2015
 • - Det vi som har kreft trenger aller mest er penger til forskning. Dette er den eneste muligheten til å avdekke nye behandlingsmetoder. De siste tre årene siden jeg fikk diagnosen har det blitt godkjent 3 nye behandlingsmetoder, og mange flere venter på å bli godkjent. Det er fint å se at det er fremgang på dette området.

  Mens fingre og tær krysses for at behandlingen virker, påpeker Arne at arbeidsgiveren har vært en uvurderlig støtte i den vanskelige tiden.

  - Jeg har en fantastisk arbeidsgiver som har gitt meg sin fulle støtte fra dag en. Den tilretteleggelsen Weatherford har stilt opp med, har gjort det mulig for meg å være i full jobb til tross for diagnosen.

  En hårete huskelapp som redder liv? 

  For mange er Movember en underholdende måned hvor bartene florerer i byen, men Arne håper barten i fremtiden skal bli en 'hårete huskelapp' som minner om at det er tid for en tur til fastlegen.

  - Å oppdage kreft tidlig redder liv. Om barten blir et symbol som minner menn over 40 på at de bør ta en tur til legen og be om en sjekk, da har vi kommet langt.

  Jeg støtter Movember. Jeg oppfordrer alle til å gjøre det samme, avslutter Arne.

  Hva er PSA?

  PSA er en forkortelse for Prostata spesifikt antigen, og er et enzym som produseres i overflatecellene på prostatakjertelen. Ved prostatakreft vil man se en økning av mengden PSA i blodet, noe som kan avdekkes ved en blodprøve. Be om en PSA-test hos din fastlege, da vel!