Frykter at ny rapport skal brukes som "brekkjern" for å sette i gang oljeproduksjon i nord

Publisert

Petroleumstilsynet avviser påstandene.

En ny rapport fra Petroleumstilsynet som skal identifisere tiltak for å hindre karbonutslipp i Arktis ble sluppet i forrige uke. Sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, Torgeir Vestre, er bekymret for at rapporten brukes som et «brekkjern» for å få klarsignal til oljevirksomhet.

- Ingen teknologi for å fjerne oljesøl fra is

Vestre syntes det virker som om oljevirksomhet i Arktis blir mer enn prinsippsak for Norge enn en nødvendighet. Han lurer hvor mye strikken skal tøyes.

— Oljevirksomhet i Arktis er helt uforsvarlig. Det finnes ikke teknologi for for å fjerne oljesøl fra is. Og is er nøkkelen i det sårbare arktiske økosystemet. Verdens olje må bli liggende og da spesielt oljen i Arktis.

 • Den nye delen av Barentshavet kan bores allerede fra 2017
 • Myndighetene står bak rapporten

  Det var Arktisk Råd som foreslo en rapport og Norge tok på seg oppgaven. Rapporten er finansiert av Utenriksdepartementet. Kartleggingen av dagens situasjon og behov kan fritt brukes av de som vil. Den skal være en del av utviklingen mot et «pan-arktisk» samarbeid, et samarbeid på tvers av alle land med interesser og aktivitet i Arktis. Petroleumstilsynet kan fortelle at rapporten er ment som et bidrag til å forebygge og hindre utslipp.

  Dobbeltmoralsk å delta i Paris

  Torgeir Vestre stusser over måten regjeringen prioriterer miljøproblemer.

  — Det sitter verdensledere i Paris akkurat nå. De forhandler og diskuterer for å minske utslipp. Samtidig driver Norge å skal lete etter olje på helt nye steder. Oljespørsmål bør settes bort slik at byråkrater kan jobbe med andre ting.

  • Vindmøllebrems i Bremanger
  • Bare en oversikt

   Sigurd Jacobsen i Petroleumstilsynet forteller at rapporten ikke kommer med noen konkrete tiltak for å hindre utslipp.

   — Kartlegging av fakta var målet. En katalog over prosjekter som driver med petroleumsvirksomhet er viktig for å optimalisere og prioritere. I andre omgang kan da industrien, forskere og universiteter sette seg ned og få en oversikt over hva som faktisk skjer i Arktis. Det er ikke vits at 50 universiteter jobber med det samme hver for seg, forteller Jacobsen.

Powered by Labrador CMS